Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Drömma räcker inte, Björklund.

Jan Björklund kör på i välkända spår.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Nya SVT-serien Tal till nationen – mitt Sverige 2028 är rena drömmen för partiledarna. Under femton minuter får de tala oemotsagt till väljarna. På tisdagen var det L-ledaren Jan Björklunds tur. Han höll ett angeläget tal om hoten mot den liberala samhällsordningen.
Under de senaste trettio åren har liberala värderingar bidragit till att lyfta hundratals miljoner människor ur ofrihet och fattigdom, påpekade han. Men framtidsutsikterna är inte nödvändigtvis lika ljusa. Extremism, populism och islamism griper kring sig på många håll.
Björklund förklarade att det får honom att känna att hans kamp för liberalismen är viktigare än på länge. Problemet är att ganska få väljare ser honom som sin förkämpe. I opinionsmätningarna ligger L bara strax över 4 procent och Björklund är inte känd för att göra starka valrörelser. Efter kampanjer med fokus på skolan, EU och integrationen tappade Liberalerna väljarstöd såväl 2010 som 2014.
Så vad talar då Björklund om för sakfrågor när han nu får chansen att vända sig direkt till svenskarna inför valet?
Jo, om skolan, EU och integrationen.
Han gjorde det med den äran i SVT – men mer lär krävas för att få väljarna att strömma till, vilket trots allt är vad det i grunden handlar om. Liberalism i högtidstalen leder ingenvart om den inte sedan omsätts i praktisk politik.
Björklund har rätt i att det pågår en värderingsstrid som handlar om frihet, men då borde han också vara beredd att pröva nya grepp. Annars kan han få fortsätta sin frihetskamp utanför riksdagen.
"Ingen månlandning hade skett om det inte vore för ett barn med en dröm", sade L-ledaren i ett resonemang om möjligheterna att nå sina mål.
Men att drömma räcker inte. Rymdprogrammet präglades av visionärt nytänkande. Detsamma kan inte sägas om Liberalerna idag.
Gå till toppen