Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Engelholm ute efter blågul passare

Den 18-åriga spelfördelaren Vilma Andersson är det kanske hetaste namnet när EVS jagar Fanny Anderssons ersättare.

Fanny Andersson har bestämt sig för att flytta till Finland och satsa på en karriär som utlandsproffs. Men Engelholm försöker istället få in en annan landslagspassare i sin elittrupp och Vilma Andersson erkänner att EVS är ett av hennes hetaste alternativ.
– Jag har inte bestämt mig än, jag funderar på några olika klubbar och Engelholm är en av dem, säger den 18-åriga volleybolltalangen.
Vilma Andersson befinner sig just nu i nordvästra Skåne med landslaget. Truppen är förlagd i Ängelholm, den har tränat i Helsingborg och i lördags kväll inleddes tävlingssäsongen med en snabb 3–0-seger mot Schweiz, inne i Forum i Örkelljunga.
– Det var jätteroligt, med bra stämning på läktarna. Kul att vi kunde leverera så pass bra volleyboll, när det kommit så mycket folk.
Vilma Andersson.Bild: CARL SANDIN
När Fanny Andersson tagit ett uppehåll i sin blågula satsning är det Vilma Andersson och Örebros Josephine Tegenfalk som slåss om rollen som spelfördelare. Under turnén i Vitryssland hade de i stort sett lika mycket speltid i de två träningsmatcherna, men mot Schweiz fick betydligt mer rutinerade Tegenfalk huvudansvaret.
– "Jossan" spelade hela matchen, men det var hon värd och hon gjorde det jättebra nu också, betygsätter passarkollegan. Sedan får vi se hur det blir framöver.
Jo, många rankar Vilma Andersson som Sveriges just nu mest lovande passare och eftersom hon snart går ut RIG, volleybollgymnasiet i Falköping, är det klart att många klubbar visat intresse. EVS är en av dem och landslagstjejen är för övrigt redan registrerad för Engelholm.
– Det var när min klubb i Göteborg lades ner. Då hörde EVS av sig och jag skrev på, för att kunna var med och spela JSM. Jag var med när vi vann U23-SM i höstas, annars spelar jag ju med RIG i elitserien och där har jag gjort lite mer än två säsonger.
Hur det blir framöver vet hon dock inte. Vilma Andersson, som fyller 19 år i december, vill fortsätta satsa på sin volleyboll och noterbart är förstås att storasystern Klara redan spelar i EVS. Men beslutet om en ny klubbadress får vänta ett tag till.
– Just nu fokuserar jag på landslaget och sedan ska jag hinna med att ta studenten också. Men i den vevan bör det väl bli klart, i mitten av juni.
Närmast väntar dock nya matcher i European League, efter en ledig söndag ska Sverige träna i Örkelljunga och sedan bär det av till Kosovo. Där spelar Vilma Andersson och hennes blågula kompisar på onsdag, sedan står bortamatch mot Estland på programmet, 26 maj, och den 30 maj är det dags för samma motstånd, men på hemmaplan.
– Eftersom vi redan är klara för slutspelet kan vi spela helt avslappnat. Det såg man i Örkelljunga och så ska vi fortsätta även framöver. Siktet är egentligen i första hand inställt på EM-kvalet, längre fram i sommar. Det känns som det stora målet.
Gå till toppen