Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

En lektion i lydnad för både husse, matte och vovve

Lydnad stod på programmet när tv-profilen och experten Barbro Börjesson gästade Munka Ljungby Axtorps Hundskola.

Barbro Börjesson, hundägarinstruktör besökte Axtorps Hundskola.Bild: Evelina Gunnarsson
Svansar viftade, hundar skällde och andra löd husse eller matte. Hundägarinstruktören Barbro Börjesson, känd från bland annat SVT:s Go'kväll gästade Munka Ljungby och Axtorps Hundskola i förra veckan. Under torsdagen förelästen hon på Munka Folkhögskolas bibliotek om hundens uppfostran kontra dressyr, och på fredagen hölls en kurs hos Hillevi Holmgren på Axtorps Hundskola.
– Detta var min hobby och som sedan blev mitt yrke. Jag har jobbat vid hundskolan i Sollefteå. Även om jag är pensionär nu så vill jag hjälpa så många hundar och hundägare att översätta teori till praktik. Jag älskar människor och hundar och vill att de ska trivas tillsammans. Jag har själv haft ett långt hundliv och vet hur bra det kan vara, säger Barbro Börjesson.
Hon började dagen på Axtorps hundskola med att göra en inventering av hundarna och dess hussar och mattar för att identifiera problemen.
– Vi har en pudelägare som vill tävla med sin hund och är irriterad över att hunden tappar fokus och är mer intresserad av omgivningen. Också är det Welch som är en springer spaniel som gör utfall mot andra hundar.
Barbro ger tips till hundägarna som de sedan få ta med sig hem och fortsätta öva på.
– Vissa saker kan man lära sig på en dag, men framför allt kan jag ge träningsråd som man kan fortsätta med hemma. Det tar tid att ändra på något.
Barbro Börjesson, hundägarinstruktör besökte Axtorps Hundskola. Inger och Per-Olof Ganestam med labradoren Ville.Bild: Evelina Gunnarsson
Inger och Per-Olof Ganestam hade tagit sig till hundskolan med sin tvååriga labrador Ville som Barbro beskriver som väldigt utåtriktad och vill hälsa på alla.
– När han hälsar så nafsar han, jag vill få matte att vara tydlig i sin tillrättavisning, säger Barbro.
Per-Olof och Inger fick redan på förmiddagen med sig ett par tips.
– Hon har påpekat det här med hur man ska använda rösten och hur man inte ska använda ögonen. Jag tittar på honom alldeles för mycket och då tror han att jag inte litar på honom. Sen tyckte Barbro att vi skulle ha ett annat koppel än det vi har i dag. Det är bra att få en så erfaren människas synpunkter, säger Per-Olof som slog sig ner på en stol bredvid efter att ha övat några gånger med Barbro ute på banan.
Pudeln Astra tog sig ett skutt efter en stunds lydnadsträning.Bild: Evelina Gunnarsson
Bredvid sitter Hillevi Holmgren som driver Axtorps hundskola och tittar. Hon och Barbro har samma bakgrund, de har båda gått Brukshundsklubbens instruktörsutbildning och därefter var Barbro lärare på Hundskolan i Sollefteå när Hillevi gick där. Till vardags har Hillevi kurser i allmänlydnad och tyckte att det kunde vara roligt att bjuda in Barbro för att ta det hela ett steg längre.
– De flesta som är med här i dag har gått hos mig innan men har ändå problem. Jag tror att mycket sitter i människan. Hundägare kan till exempel ha problem med att inte gå i sträckt koppel. Hunden ska gå i något som jag brukar kalla för leende koppel, att det inte är sträckt, säger Hillevi.
Hon tycker att alla hundar bör ha en grundlydnad och de kan sättas i kurser redan som valpar.
Kan även du lära av Barbro?
– Ja det kan jag absolut, man blir aldrig fullärd. Det blir alltid en kombination mellan en hundindivid och en människoindivid, den kombinationen är aldrig lik någon annan.
Gå till toppen