Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klassiskt möter jazz i äldsta musikfestivalen

Sveriges äldsta musikfestival satsar på bredd i både toner och lokaler. I år blir det för första gången en konsert i Tivolihuset.

Mikael Samuelsson ger Stora sånger och små.
1946 grundlades det som kommit att bli Sveriges mest långlivade musikfestival.
Torsten Nilsson hette kantorn i Väsby som ville ge kyrkans besökare musik utöver det vanliga. Sedan 1950 har föreningen Musikfrämjandet i Kullabygden sörjt för att det varje sommar arrangeras ett stort antal konserter under Musik i Kullabygden.
- Det är lite speciellt att arbeta med det här arrangemanget med tanke på dess långa historia. Festivalen har hög kvalitet och gott renommé. Det är tacksamt när duktiga musiker vill komma hit för att spela, säger Lisa Axdorph, som arbetat med programmet sedan början av 2000-talet.
Bredden är kärnan i Musik i Kullabygden. I år blir det alltifrån jazz på accordeon, vokalensemble tillika slagverkstrio kring ett köksbord och en norsk stjärnkvartett.
Den senare, Vertavokvartetten, har Lisa Axdorph länge önskat se på programmet.
- Det är en helt fantastisk kvartett. I år hade de äntligen möjlighet att komma hit, det är inte alltid så lätt att få det att gå i lås.
Även den franske accordeonspelaren Richard Galliano har varit eftertraktad av Musik i Kullabygden.
- Han kommer hit för att spela på Krapperup tillsammans med jazzpianisten Jan Lundgren. Jag ser mycket fram emot den konserten.
Från Danmark kommer den världsberömda blockflöjtisten Michala Petri tillsammans med gitarristen Lars Hannibal. Grannlandet finns också representerat i jazzsångerskan Anna Paulines uppmärksammade svensk-danska kvinnliga jazzsextett Sisters of Jazz.
Lisa Axdorph och de andra i föreningens arbetsgrupp lägger stor möda på programmet.
- I år flöt det på ovanligt bra och rasslade till redan kring jul.
Musik i Kullabygden satsar på bredd inte bara när det gäller repertoaren. Lokalerna är viktiga och konserterna ges i både Saluhallen, Krapperups musikhall och kyrkorna i Brunnby och Viken. Ny spelplats för i år är Tivolihuset.
- Det är en jättefin lokal och där kommer det att bli otrolig spel- och sångglädje med vokalgruppen Solala, säger Lisa Axdorph.
Totalt ges nio konserter mellan den 29/6 och den 8/7. Biljetterna släpptes den 21 maj.
Musik i Kullabygden:
Fredagen den 29/6, Höganäs Saluhall:
Sextetten Sisters of jazz spelar låtar av kvinnliga artister och låtskrivare. Anna Pauline Andersson, sång, Pernille Bévort, altsax, Lis Wessberg, trombon, Catrine U Frölund, piano, Ida Hvid, bas och Malin Almgren, trummor.
Söndagen den 1/7, Krapperups musikhall: Fredmans begravning. Romeo & Julia Kören sjunger Carl Michael Bellman.
Måndagen den 2/7, Brunnby kyrka:
Vertavokvartetten med Øyvor Volle och Annabelle Meare, violin, Berit Cardas, viola och Bjørg Lewis, cello. På programmet står musik av Haydn, Janacek och Dvorak.
Tisdagen den 3/7, Krapperups musikhall: Stora sånger och små – från Sverige, Italien och musikalernas värld. Med Mikael Samuelsson, sång och Lennart Simonsson, piano.
Onsdagen den 4/7, Brunnby kyrka: Danska blockflöjtisten Michala Petri tillsammans med danska, klassiska gitarristen Lars Hannibal. På programmet står verk av bland andra Bach, Händel, Villa Lobos och Grieg.
Torsdagen den 5/7, Tivolihuset:
Solala – med Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall – en ny genre inom svensk vokalmusik.
Gruppen beskrivs som en sångpowertrio ackompanjerad av hemmasnickrade rytminstrument.
Fredagen den 6/7, Vikens kyrka:
Stjärnduon Per Tengstrand och Shan-shan Sun bjuder på ett program för två flyglar med musik av Brahms, Schubert, Fauré och Ravel.
Lördagen den 7/7, Krapperups musikhall:
Kalle Moerus och Hej Kalle.
I gruppen Hej Kalle ingår Johan Granström, kapellmästare och bas, Johan Löfcrantz Ramsey, trummor, Anders Lundqvist, keyboard och dragspel, Pär Grebacken, blåsinstrument och Jörgen Stenberg , slagverk.
Söndagen den 8/7, Krapperups musikhall: Richard Galliano,på accordeon tillsammans med jazzpianisten Ja Lundgren.
Alla konserter startar klockan 19.30.
Gå till toppen