Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialförvaltningen fortsätter spara – trots fackets varningsflagg

Fler besparingar väntar inom socialförvaltningen och nu börjar fackliga ombud oroa sig för arbetsmiljön. Vi går igenom de presenterade sparpunkterna.

Årsredovisningen för 2017 visar att socialnämnden minskat sitt underskott från minus 23,5 miljoner till drygt 3 miljoner i minus. Detta efter att socialförvaltningen i omgångar genomfört flera besparingar inom sina olika avdelningar.
Men eftersom budgeten ännu inte är i balans måste förvaltningen spara ytterligare. I en åtgärdsplan har socialchefen, Agneta Hugander, presenterat tre punkter. Underskottet finns främst inom avdelningen IFO/LSS och beror på volymökningar, förklarar hon. Vi går igenom åtgärderna punkt för punkt.
Läs också Klippans socialnämnd har hämtat igen 20 miljoner – men går fortfarande med minus
Punkt 1: Se till att bemanningen inom verksamheten är anpassad i förhållande till budgetramen.
Enligt socialchefen handlar det inte om nedskärningar utan konsekvensen i praktiken kan bli att några anställda får jobba sina pass på olika enheter istället för på en och samma.
– Det kan upplevas som någon form av minskad bemanning. Men vi har behov av personalkraft och planerar inte att varsla om uppsägning.
Punkt 2: Se över hur insatser för stöd i vardagslivet omvandlas till tid.
Här handlar det om att de riktlinjer för hur en insats värderas i tid uppdaterats utifrån de nuvarande riktlinjerna.
Läs också Kommunen drar in på hjälpmedel till äldre och funktionsnedsatta
– Det kan innebära att en brukare kan få mindre eller mer tid. När det gäller den här typen av insatser ska det vara baserat på individens behov.
Punkt 3: Fyra LSS-brukare har nyligen placerats externt, något som är mycket kostsamt för kommunen. Därför innebär tredje punkten att kommunen ska försöka göra plats på befintliga boenden för de fyra brukarna för att slippa kostnaden för de externa placeringarna.
Dessutom är målet att hemtjänsten ska minska antalet omvårdnadstimmar från och med maj med 1000 timmar per månad.
Klippans socialchef Agneta Hugander.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
För de fyra LSS-brukarna har kommunen en rockad i åtanke. De lokaler på Badvägen där man idag bedriver korttidsverksamhet för barn och unga passar egentligen bättre som gruppbostad, menar Agneta Hugander. Därför hoppas hon att man ska kunna flytta korttidsverksamheten till andra lokaler.
Läs också Klippans kommun slutar betala stöd till kooperativet Rälsen
– Det vi jobbar på är att den verksamheten till att börja med flyttas till Rickmansgården i väntan på att vi letar efter bättre lokaler. Då kan vi starta upp en ny enhet på badvägen där de fyra externt placerade brukarna kan bo, säger Agneta Hugander.
De sparade timmarna inom hemtjänsten ska man komma åt genom att ompröva de beslut om hemtjänst som finns idag. Det eftersom det under våren tillkommit flera brukare som då hade omfattande vårdbehov men som nu inte har det, enligt socialchefen.
Beslutat att genomföra besparingarna fattades trots att det fackliga ombudet från Kommunal vid MBL-förhandlingarna motsatte sig åtgärdsplanen.
– Jag ser stora farhågor om att arbetsmiljön skulle påverkas av de här åtgärderna. Det är ju besparingar som kan innebära neddragningar eller att man inte anställer trots att underlaget ökar. Det är inget vi i Kommunal ställer oss bakom, dessutom är det redan en slimmad verksamhet, säger Anna-Pia Borg från Kommunal.
Hon har själv sett hur arbetsmiljön påverkats negativt av de tidigare besparingarna eftersom hon även är skyddsombud inom äldreomsorgen, vilket är anledningen till oenigheten vid förhandlingen. Agneta Hugander i sin tur menar att det vilar ett stort ansvar för arbetsmiljön på varje chef.
– Jag tänker att det är klart att alla förändringar som vi gör påverkar den enskilde på ett eller annat sätt. Här måste vi inom varje enhet ha ett klokt resonemang för hur det ska var hållbart för våra medarbetare att komma till jobbet.
Gå till toppen