Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgstvätteri satsar miljoner på nytt reningsverk

Nya tider, nya krav. Berendsen har satsat miljoner på ett nytt reningsverk vid tvätteriet i Helsingborg. Det ska klara att fälla ut merparten av de tungmetaller som smutstvätten lämnar ifrån sig.

Berendsen Textil Service AB förser företag och offentliga aktörer med yrkeskläder och textilier. Många verksamheter hyr sina plagg, det handlar om ungefär 90 procent. De hämtas, tvättas och ses över innan de återlämnas.
Mats Paulsson, projektledare, och Betty Rosenlind, platschef för Berendsen i Helsingborg vid en del av tvätteriets nya reningsanläggning.Bild: Britt-Mari Olsson
Tvätterierna är centrala i Berendsens verksamhet och Helsingborg är en kugge i koncernen sedan 1990-talet.
Företagets anläggning här har ett eget reningsverk som främst nyttjat biologisk teknik. Nu tas nästa steg med kemisk rening samtidigt som tvätteriet byggts om.
– Kraven har växt när det gäller att rena tungmetaller och för att kunna klara det på ett bra sätt har vi provat oss fram och fastnat för kemisk fällningsteknik, säger Betty Rosenlind, platschef för Berendsen i Helsingborg.
Reningsanläggning och ombyggnad är en stor investering.
– Det handlar om cirka tio procent av vår årsomsättning här i Helsingborg, som ligger strax under 100 miljoner kronor.
Enheten är en del av Berendsen Textil Service AB som omsatte två miljarder kronor under 2016 med 1 300 anställda, 54 av dem finns i Helsingborg.
Berendsen i Helsingborg har Skåne som upptagningsområde. Kunderna finns i ett brett spektrum av branscher.
– Vi speglar hur näringslivet ser ut. Här har vi mycket livsmedelsindustri och en hel del kommunala verksamheter samt tyngre industri.
Företaget är marknadsledande i Sverige, enligt divisionschef Håkan Olsson.
– Men konkurrensen är benhård på alla nivåer, säger han.
Det nya reningsverket är en miljösatsning, som stärker positionen på en marknad där allt fler kunder har detaljerade krav när det gäller sådant som vattenkvalitet, rening och arbetsmiljö. Men investeringarna måste också ge utdelning på intäktssidan. Det är inte alltid så enkelt, inte minst när det gäller kunder i offentlig verksamhet.
– Vi vill bli värderade för vårt miljötänkande när vi gör de här stora insatserna, som kanske betyder att vi behöver lägga på någon tioöring per plagg, men det kan vara ett problem, konstaterar Håkan Olsson.
Nordvästra Skånes vatten och avlopp AB, som ansvarar för den hanteringen i sex kommuner, välkomnar nytillskottet:
– De gemensamma offentliga reningsverken är byggda för att rena avloppsvatten från hushållen. Extra föroreningar från industrin behöver renas redan vid källan, som i det här fallet tvätteriledet, för att avlasta både miljön och VA-kollektivets kostnader, säger Lotta Wallin, miljöingenjör i NSVA i ett pressmeddelande.
Projektledare Mats Paulsson vid en skiss som visar principen för den nya reningsanläggningen.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen