Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Ingen ska väl behöva fly från folk som grillar respektlöst

Att bara tänka tanken placera grill rakt under annans bostad är hänsynslöst. Det menar insändarskribenten.Bild: Hasse Holmberg
Vad är det för fascination med eldning/grillning? Många tycks inte ens veta hur man gör. Visserligen ägnade sig redan grottmänniskan åt detta, men de hade inte tändvätska och bodde inte så som många av dagens människor, tätt, i flerbostadshus.
Vid två tillfällen senaste tiden har vi besökt en släkting till oss i Helsingborg. Båda gångerna skulle vi sitta utomhus för lunch och fika. Det gick om intet på grund av grillande grannar.
Olika tider på dygnet i princip varje dag, tänds grillen, ibland två. Massor av tändvätska. Höga lågor. Mer tändvätska. Röken slickar närmast boendes fönster på 2-3 meters avstånd. Det stinker in i hela lägenheten – resultatet för boende ovanpå blir rinnande svidande ögon, halsont, hosta, huvudvärk, illamående. Så även för oss besökare. Stanken går dessutom in - trots stängda fönster.
Tändvätska innehåller cancerogena ämnen. Ingen person ska behöva uppleva detta i sin bostad. Alla har rätt att vistas i sin bostad och på sin balkong och kunna andas. Att kunna öppna och vädra då de kommer hem. Att kunna hänga ut tvätt - utan att få sot och rök på den. Ingen ska behöva stänga in sig på grund av andras respektlöshet.
Hyresvärden ska ta tag i sådant problem. Inte nonchalera eller inta slapp attityd. Så gör inte en god värd. Googlar man på aktuell värds hemsida under ”frågor” vad som är tillåtet respektive otillåtet, finner man bland annat att ”Du får inte röka så det stör din granne”… Nej. Då får man ännu mindre elda/ grilla.
Vidare står att läsa att företaget är för ”trygghet & trivsel samt goda boendemiljöer”… och att de ”brinner för goda boendemiljöer”… Då ska de visa att de kan leva upp till det. Annars kan de radera fina ord på hemsidorna.
Att bara tänka tanken placera grill rakt under annans bostad är hänsynslöst, i avsaknad av omdöme, egoistiskt och i avsaknad av allt sunt förnuft. En gnista fel eller att grillen välter... beredskap för det saknas.
Att inte bry sig, att fortsätta med denna själviskhet, trots upprepade tillsägelser och klagomål, är direkt elakt. Speciellt när det finns anvisade grillplatser i området där andra boende inte blir lidande på samma sätt.

Familjen

Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen