Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tv: Mc-kortege mot kvinnovåld startar från Välas parkering

I dag, fredag, kör hundratals mc-förare från flera platser i landet , bland annat Helsingborg, mot Norrköping i en manifestation mot kvinnovåld.

Från klockan åtta idag, fredag morgon, kommer Välas parkering att fyllas av motorcyklar och mc-förare som vikt sin dag åt att uppmärksamma kampen mot kvinnovåld runt om i världen. Vi är på plats och sänder direkt från cirka 8.45.
I två korteger från Helsingborg respektive Borlänge kör över 600 motorcyklister under dagen mot Norrköping där det på kvällen blir en stor manifestation med kända artister, musik och mat i centrala stan.
– Det har blivit ett jätteengagemang kring detta. När idén föddes för ett år sedan tänkte jag mig bara en mindre kortege men nu är 600 anmälda, det är 3200 intresserade i gruppen kring evenemanget och flera företag har gått in och sponsrat arrangemanget, säger initiativtagaren Marie Andersson som bland annat arbetar för organisationen UN Women som står bakom eventet.
Maria Andersson har under flera år arbetat mot kvinnovåld och diskriminering i olika former. Under fredagen uppmärksammas våldet mot kvinnor i världen och kampen mot det med en motorcykelkortege från Helsingborg.Bild: Tina Andersson
UN Women är ett organ under FN som arbetar mot kvinnovåld, ojämlikhet mellan könen och för kvinnors rättigheter runt om i världen. Det kan handla om allt från att stoppa könsstympning till att verka för att kvinnor får samma rätt till ledande positioner i samhället som män.
Fredagens motorcykelkortege går under namnet #orangedaymc och redan innan kortegen startat finns det planer på en utvidgning till nästa år.
– Sju andra länder har hört av sig med intresse om att arrangera liknande korteger nästa år, säger hon.
Hon tror inte heller det är några problem att få arrangemanget att växa i Sverige. Intresset är, enligt henne, stort och engagemanget för kvinnors rätt omfattande.
– Jag fick ett samtal från en företagare nära Helsingborg som frågade vad det var jag höll på med eftersom halva hans arbetsstyrka hade tagit ledigt på fredagen. När jag hade förklarat vad det handlade om bestämde han sig för att sponsra deras ledighet och köpa orange vindjackor till allihop.
Från klockan åtta på fredagen samlas således motorcyklisterna på Välas parkering. En timme senare ger de sig iväg under ledning av Roddy Benjaminson, känd som Hero från tv-programmet Gladiatorerna. Vid flera stopp utmed vägen ansluter mc-förare från södra Sverige för att klockan 17 anlända i samlad tropp till Norrköping.
- Detta är ett sätt att få fler att stå upp och aktivt visa sitt ställningstagande mot våldet. Min förhoppning är att företag, organisationer och kommuner anammar detta och börjar samarbeta för att aktivt ta ställning i frågan, säger Maria Andersson.
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Mer information om arrangemanget finns på den här länken.
Gå till toppen