Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Mobil fristad ska öka valdeltagandet i Helsingborg

Med en öppen scen och paneldebatter ska helsingborgare som annars inte röstar lockas till valurnorna. Och alla förutom politiker är välkomna.
– Förhoppningen är att fler ska rösta, säger Anna Lindgren, en av initiativtagarna till projekt Fristaden.

Initiativtagarna till projekt Fristaden. Anja Barte Telin, Anna Lindgren och Peter Eriksson.Bild: Björn Lilja
I drygt en månad med start i augusti kommer projekt Fristaden turnera mellan fem av Helsingborgs områden där valdeltagandet är under 70 procent.
– Vi vill göra detta för att öka engagemanget inför valet och få folk att känna att de blir lyssnade till, säger Anna Lindgren.
I programmet finns bland annat interaktiva konstinstallationer, en öppen scen och föreläsningar inplanerade. Scenerna kommer byggas upp på plats och en stor del av programmet kommer att arrangeras med hjälp av volontärer och eldsjälar från området, berättar Anna Lindgren och Peter Eriksson, två av initiativtagarna.
– Inför valet vill vi skapa ett forum för ett demokratiskt samtal där fokus ligger på att samtala, skapa, diskutera och berätta, säger Peter Eriksson.
Även föreningar och andra organisationer är välkomna, men det finns en regel. Inga politiker.
– Istället för att trycka ut information är vårt mål att lyssna och lyfta fram de röster och åsikter som finns i respektive område, säger Peter Eriksson.
Initiativet har fått stöd av Visionsfonden, som Helsingborgs stad ansvarar för, och kommer att påbörjas i Drottninghög. Därefter kommer de att förflytta sig till Dalhem, Närlunda och Planteringen innan projektet avslutas på Söder.
Under förberedelserna har de varit ute och letat platser, fotograferat och pratat med människor i varje område. Responsen bland de boende har varit positiv, enligt Anna Lindgren. Nu är förhoppningen att få fler att engagera sig i samtal kring det som är viktigt för dem, men även att röstberättigade ska ta sig till vallokalerna i september.
– Det är utmärkande att det är hög arbetslöshet och lågt samhällsengagemang i de områden som vi har tittat på, säger Anna Lindgren.
– Ser man någon ökning i valdeltagandet så hade det varit fantastiskt.
Arbetet kommer att dokumenteras för att sedan lämnas över till Helsingborgs politiker.
– Framförallt vill vi förmedla varför det är viktigt att rösta och att allas röst är viktig. Även om man röstar blankt, säger Peter Eriksson.
Läs också Grönsaksbalett och brusfabrik bland årets visionsprojekt
Gå till toppen