Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rose Mathisen siktar mot karriärens första VM

Säsongsstarten blev en succé. Nu lägger Rose Mathisen allt fokus på att nå karriärens första VM.
– Det hade självklart varit jätteroligt att komma med, säger hon

"Alla satsar mot VM, vi är sex stycken som är aktuella och fyra ska åka dit", säger Rose Mathisen.
Förra året var Rose Mathisens hittills bästa i karriären. Den 58-åriga dressyrstjärnan, som bor strax utanför Strövelstorp, vann både individuellt SM-guld och EM-brons i lag på hemmaplan.
Och 2018 har inletts i samma anda – först en sjundeplats i världscupen individuellt i Scandinavium och därefter en seger med det svenska laget i Nations Cup.
Rose Mathisen red kür i helgens tävling i franska Compiègne och Sverige vann före Danmark och Nederländerna.
– Vi var ganska överlägsna och det var en stor framgång. Vi har en bra sammanhållning i laget och många kommer med fina hästar. Ju hårdare konkurrensen är, desto mer skärper man sig och det höjer nivån på alla. Det blir en bra miljö att utvecklas i – framgång föder ju framgång, säger Rose Mathisen.
Det absolut största målet för Rose Mathisen och hennes Zuidenwind den här säsongen är VM, som avgörs i USA i september.
Veteranen har en lång ryttarkarriär bakom sig, men har aldrig varit uttagen till VM. Rose Mathisen har två EM och en reservplats till OS i London på meritlistan.
– Jag planerar för VM och rider uttagningstävlingarna som förbundet skickar mig på, precis som de andra gör. Alla satsar mot VM, vi är sex stycken som är aktuella och fyra ska åka dit. Det är tävlingarna i Aachen och Falsterbo som kommer att räknas.
Dressyrryttaren Rose Mathisen siktar mot VM i september.Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK
Eftersom de stora tävlingarna i Aachen och Falsterbo avgörs med en veckas mellanrum i sommar kommer ingen av de VM-aktuella landslagsryttarna att delta i båda.
– Det är förbundet som bestämmer, men jag har önskat att få rida i Falsterbo. Det är Nations Cup både där och i Aachen.
Därför gäller det att visa upp sig ordentligt för ledningen när tillfälle ger.
– Rider man på den här nivån vill man vara med i mästerskapen, men skulle jag inte få åka på VM faller inte världen för det. Nästa år kommer en ny säsong, säger Rose Mathisen.
Vad ligger bakom din utveckling den senaste tiden?
– Det är hälften ryttare och hälften häst – och min häst är väldigt fin. Han [Zuidenwind] har alltid varit frisk och jag har kunnat träna hela tiden. Plus att han är väldigt arbetsam och gillar att visa upp sig på tävling.
– Sen har jag skaffat mig mer erfarenhet längs vägen och verkligen satsat och lagt fokus på det här.
Gå till toppen