Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Brukshundsklubb i förändring firade 60 år

Lekfulla tävlingar och seriösa uppvisningar avlöste varandra när Bjuvs hundigaste förening jubilerade på lördagen. Samtidigt förbereder sig klubben på stora förändringar.

Till de pampiga tonerna i The Imperial march – styggingen Darth Vaders tema i Star wars-filmerna – inledde ett 20-tal instruktörer och funktionärer i Bjuvs Brukshundsklubb firandet genom att tåga över planen tillsammans med sina hundar.Bild: Britt-Mari Olsson
En pampig parad och ett fyrfaldigt "vov" fick inleda födelsedagskalaset på brukshundsklubbens anläggning i centrala Bjuv.
Sedan hade de agilitytränande barnen i föreningen utmanat sina föräldrar på en klassisk bana med tunnlar, slalompinnar och hopphinder. På föräldrasidan var det inte många som tränat agility förut. Det märktes.
Mia Nilsson med reisenschnausern Vesta och Vicky Milosevic Jönsson med grand danoisen Charlie.Bild: Britt-Mari Olsson
Vicky Milosevic-Jönsson hade vissa problem att få sin grand danois att klara banan. Men hon hade i alla fall ett käckt diadem på huvudet.
Oliver Hall har tränat agility i två månader med 11 månader gamla bostonterriern Olga.Bild: Britt-Mari Olsson
– Vi lär ju inte vinna, så i får satsa på att vara snyggast, skojar hon.
Lite senare på dagen skulle det bli både fårvallning, tävlingar och olika uppvisningar i lydnad och rallylydnad på gräsplanerna vid Ågatan.
Isabella Milosevic-Jönsson med sin Jack russel Ellie skötte sig fint på banan.Bild: Britt-Mari Olsson
Här har klubben legat sedan 70-talet, men i ett läge där föreningen stod inför en större investering i sitt klubbhus blev det istället en diskussion med Bjuvs kommun om en flytt. Ett förslag är en framtida placering på Tornervallen i Gunnarstorp, där kommunen avvecklat en fotbollsplan. Men än är ingenting bestämt.
Emelie Nilsson showade mest med sin Nikita, och kröp före genom tunneln.Bild: Britt-Mari Olsson
Även om flytten inte var klubbens idé så hoppas ordförande Marita Hernvall att den kan innebära något positivt. Vid Ågatan har anläggningen utsatts för skadegörelse, och planen är dåligt dränerad. Samtidigt har klubben just nu fullt i både vuxen- och barnkurser och mycket på gång.
– Det är det som roligt, att vi är så framåt just nu. Men vi har svårt att utveckla vår ungdomssektion utan säkra och bra lokaler, säger hon.
Linda Hall med Otto fick se sig slagen av sonen Oliver i den lekfulla tävlingen, föräldrar mot barn.Bild: Britt-Mari Olsson
Brukshundsklubbens kunskapsförmedling och gemenskap har en särskild betydelse för många, inte minst ordförande själv. Hon skaffade hund som en hjälp att tackla en svår depression i början av 2000-talet och sökte sig till en klubb som accepterade den ovanliga hundrasen.
Bjuvs Brukshundsklubb jubilerar. I förgrunden syns ordförande Marita Hernvall.Bild: Britt-Mari Olsson
Sedan 2008 har Marita Hernvall varit instruktör och ordförande i två omgångar.
– Det var en livräddare för mig. Det är så med hundar, du måste ta hand om dem och det är kul att träna och se hur de utvecklas.
Brukshundklubben i Bjuv bildades 1958, först som en fristående sektion inom Helsingborgs brukshundklubb, och blev egen klubb 1971. Den har idag runt 230 medlemmar.
Uppställning inför föräldrar mot barn-tävlingen i agility. Tvåa från vänster i främre raden syns barn- och ungdomsinstruktören Emma Nilsson.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen