Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Louise Svensson Jähde siktar mot nya höjder

EM-succén gav viktig erfarenhet. Nu har Louise Svensson Jähde tagit de första stegen mot ett framgångsrikt 2018.
– Säsongen har börjat väldigt bra, säger hon.

Landslagsryttaren i fälttävlan Louise Svensson Jähde, som tävlar för Tågarpsortens RF, blickar mot en högintressant sommar och höst.Bild: Bildbyrån
När HD-sporten når Louise Svensson Jähde är hon på väg från Hamburg till hemorten Schleswig, i norra Tyskland. Här har hon haft sin bas länge, men landslagsryttaren i fälttävlan har Tågarpsortens RF som hemmaklubb.
Efter en allvarlig skada 2016 och en imponerande comeback 2017 har 27-åringen, som är uppvuxen i Västra Karaby (ligger mellan Dösjebro och Kävlinge), nu inlett en ny säsongsresa.
– Under vintern och våren har jag försökt förbättra alla delar. Det har varit väldigt svårt att jobba med terrängen, eftersom vintern var väldigt lång. Fast det verkar som att hästarna minns vad vi gjorde förra året och säsongen har börjat väldigt bra, Louise Svensson Jähde.
Årspremiären gav ett styrkebesked. För ett par veckor sedan tävlade Louise Svensson Jähde i internationell fälttävlan i tyska Marbach.
Där slutade hon på en fin andraplats med hästen Waikiki.
– Båda mina ston var placerade topp tio av 65 starter, för Wielochs Utah Sun kom nia. Båda var felfria i hoppningen i den trestjärniga klassen och hade en bra dressyr.
Din personliga favoritgren i fälttävlan?
– Det som utmärker sig är såklart terrängen, det är häftigt och massor av adrenalin är inblandat. Sen har jag fattat tycke för dressyren allt mer under de senaste åren och har en bra tränare i Elisabet Lundholm. Hon kommer hit från Sverige med jämna mellanrum och det har gjort dressyren väldigt rolig också.
Talangens 2017 kulminerade när hon tog EM-silver med det svenska laget i Polen i augusti.
– Det var jättekul att kunna prestera bra på ett seniormästerskap. Det ger väldigt mycket erfarenhet inför framtiden eftersom det är ett annat tryck än på en vanlig tävling. Det är speciellt att rida i ett lag och för sitt land.
Närmast väntar en stortävling i Luhmühlen, som avgörs den 14-17 juni.
– Den samlar hela den tyska eliten och internationellt är där alltid starkt startfält. Det är en väldigt rolig tävling. Sen hoppas jag att jag får rida i Aachen senare i år också.
Det finns dock en ännu större målsättning förprickad i Louise Svensson Jähdes kalender. I september är det VM i Tryon, USA.
– Jag hoppas att jag får åka dit, men tänker ta allt steg för steg. Det är viktigt att jag inte tänker på vad som kanske kan hända i september, utan fokuserar på tävlingarna och träningen i nuet, säger Louise Svensson Jähde.
Fakta

Louise Svensson Jähde

Ålder: 27 år (född 1990).

Tävlar i: Fälttävlan.

Klubb: Tågarpsortens RF.

Från: Västra Karaby (ligger mellan Dösjebro och Kävlinge).

Bor: Schleswig i norra Tyskland.

Meriter i urval: EM-silver i fälttävlan, seger i Sweden International Horse Show och brons i Nations Cup i Aachen.

Gå till toppen