Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

17 000 spelare och publikfest – årets beachhandboll är igång

Handboll, sol och publikhav– det är bäddat för succé för årets OV Beachhandboll. Årets upplaga innehåller dessutom en del nya inslag på Fria bad.

15-åriga Ella Larsson avgör matchen för sitt Kärra HF och laget är vidare till semifinal.Bild: Britt-Mari Olsson
På centercourten på Fria bad är det jämnt i matchen mellan 15-åringarna i OV Helsingborg och Kärra HF från Göteborg. Men i slutsekunderna gör Ella Larsson i Kärra mål från högerkanten och tar sitt lag vidare till semifinal.
– Det känns sjukt bra och vi har vunnit alla matcher hittills. Det är kul att vi nu har gått vidare, säger hon.
Ella Larsson och hennes lagkamrater tvekade inte när de bestämde sig för att ställa upp i turneringen.
– Det är underbart med beachhandboll och det är kul att få vara här med lagkamrater man spelat med sedan man var sju år, säger hon.
William Nettersand, Hanna Eriander och Elsie Holmquist från OV Helsingborg gillar alla tre att vinna men tycker även det är roligt att hänga med kompisarna på stranden under turneringen.Bild: Britt-Mari Olsson
Några som inte spelat lika länge tillsammans men som också har kul ihop är 9-åringarna William Nettersand, Hanna Eriander och Elsie Holmquist från OV Helsingborg.
En stund innan match går de igenom taktiken och på frågan vad de tycker är roligast med turneringen blir svaret enhälligt – att vinna.
– Ja, det bästa är att vinna men det är också kul med alla kompisar som är här, säger Hanna Eriander.
–Det är roligast med jämna matcher för då får man kämpa, fortsätter Elsie Holmquist.
Max Pedersen från OV Helsingborg är en av alla 17 000 spelare som deltar i turneringen.Bild: Britt-Mari Olsson
I årets upplaga av OV Beachhandboll deltar 1615 lag och cirka 17 000 spelare. För andra året i rad har handbollsikonen Per Carlén huvudansvaret för turneringen och han har infört en del nya inslag.
– Bland annat har vi satt upp ett VIP-område och ett stort restaurangtält. Med tanke på säkerheten har vi även satt upp två stopp vid bägge ingångar för att inte någon ska kunna köra in, säger han.
Under tio dagar deltar skolor, handbollsklubbar och företag i beachhandbollsturneringen på Fria bad.Bild: Britt-Mari Olsson
Även om deltagarantalet är ungefär samma som förra året så tror Per Carlén på en större folkfest.
– I år kommer det vara ännu mer publik eftersom vi får fint väder. Vi räknar med 35-40 000 besökare totalt. I helgen har det nog varit 15-20 000 personer på plats, säger han.
– För att kunna genomföra detta ska vi inte glömma alla 350 volontärer, föräldrar och pensionärer som hjälper till. Utan alla frivilliga hade det inte gått, fortsätter han.
Vad genererar turneringen till föreningen?
– Det ger oss många nya medlemmar, speciellt när skolorna kommer och spelar. Sen ger det ju självklart någon krona i vinst men det är tack vare det ideella arbetet. Hade vi anställt människor hade vi gått minus, säger Per Carlén.
Handbollsmammorna från Landskrona hejar fram sina döttrar i GW Landskrona. Ann-Sofie Nilsson (andra från vänster) tycker det är viktigt att vara positiv på läktaren.Bild: Britt-Mari Olsson
Nere på centercourten pågår det nu en ny match.
GW Landskronas tjejer möter Nödinge SK. Stämningen är på topp på läktaren när Ann-Sofie Nilsson och resten av mammorna hejar fram sina döttrar i Landskronalaget.
– Det är så kul för tjejerna att komma hit och spela beachhandboll. Det är ett bra alternativ från den vanliga handbollen. Det är också väldigt roligt för oss föräldrar att få vara med. Vi försöker vara väldigt positiva. Det hjälper inte att klaga på domaren, det är han som dömer, säger hon.
– Nästa turnering blir Åhus. Då är vi plats där med, fortsätter hon.
Det slutade med en vinst för GW Landskrona mot Nödinge SK.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen