Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Leksaker i fokus på Ängelholms nyaste museum

Nostalgi för de vuxna, och lekglädje för de små. På söndagen invigdes det sprillans nya dock- och leksaksmuseet i Hembygdsparken.

Gunilla Graf Åberg har donerat stora delar av sin samling till Hembygdsparken. Utställningen har kommit till med stöd från Stiftelsen Gripen.Bild: Britt-Mari Olsson
Delar av Gunilla Graf Åbergs stor docksamling har nu fått ett nytt hem i Ängelholm. På söndagen invigdes Hembygdsparkens nya museum med dockor och leksaker på ovanvåningen i Lädermuseet, där det också finns en utställning om husar-staden Ängelholm.
Läs också Dockorna får ett nytt hem i Hembygdsparken
Britt Lindahl tog med sig barnbarnet Casper, 3 år, på invigningen.
– Jag läste om det i tidningen och tänkte att det här kunde vara kul, att titta på leksaker som vi hade på vår tid. Jag är född på 50-talet, säger Britt Lindahl.
Runt 200 dockor har samlats i utställningen, men Gunilla Graf Åberg har fortfarande kvar en hel del i Himmelstorps dockmuseum. I det nya museet finns också en hel del andra leksaker, som en Märklin-tågbana.
Ebbot och Britt Lindahl kollar in gamla cyklar, dockor och andra leksaker.Bild: Britt-Mari Olsson
Casper Jönsson är mest fascinerad av att se Märklintåget åka runt.Bild: Britt-Mari Olsson
I montern med gamla cyklar känner Britt Lindahl igen en trehjuling som hon har kvar hemma sedan barndomen. Även dockorna väcker minnen.
– Jag känner igen en del, men tyvärr har jag inte kvar dem idag.
Dockorna kommer från alla världens hörn.
– Jag är gift med en sas-kapten och har bott utomlands och rest mycket. Så jag började med att köpa en docka från varje land, berättar Gunilla Graf Åberg.
Casper Jönsson, som kommit till museet med sina föräldrar, är mest intresserad av den gamla tågbanan.
– Det har blivit jättefint här, det är roligt för de små, säger hans mamma Caroline Melin Jönsson.
– Det är kul med ett museum för barnen här, fortsätter hon.
Johanna Lundgren från Kronprinsens husarregementes musikkår blåser fanfar medan Cecilia Ekstrand från stiftelsen Gripen klipper bandet tillsammans med Hembygdsparkens Calle Gudmundsson.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen