Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hovrätten river upp misshandelsdom

Ett svårutrett fall där ord står mot ord och där brottsutredningen brister. Den bedömningen gör hovrätten och river upp tingsrättens dom.

För ungefär ett år sedan inträffade händelserna som ledde fram till att tre män från Malmö dömdes för misshandel av flera medlemmar i en familj i Bjuv.
Männen hade åkt till Bjuv för att söka upp en man som ska ha stått i skuld till deras mammor. När de förstod att mannen flyttat från orten, åkte de i stället hem till hans släktingar i Bjuv.
Läs också Tre häktade efter knivdrama i Bjuv
Dessa blev enligt tingsrättens dom attackerade med kniv och sprejade i ögonen så att synen påverkades.
Männen dömdes till två års fängelse för grov misshandel och misshandel.
De tre dömda männen yrkade via sina advokater på att åtalet skulle ogillas, alternativt att de skulle få strafflindring. Tingsrättens dom överklagades och målet har nu prövats i hovrätten.
Enligt hovrättens dom ogillas åtalen och kraven på skadestånd. Skälen som lyfts fram i domen är bland annat att det rör sig om ett svårutrett fall med snabbt och tumultartat förlopp, där ord står mot ord och utomstående vittnen saknas.
Läs också Bjuvsfamilj attackerades på sin tomt – gärningsmännen får fängelse
Enligt hovrätten fungerar inte heller utredningen av familjemedlemmarnas skador som stöd för deras berättelser.
Hovrätten var inte helt enig. Ett hovrättsråd som anmält skiljaktig mening och fått stöd av en nämndeman, fäster större vikt vid skadornas bevisvärde.
Åklagaren hade å sin sida yrkat på längre fängelsestraff. Tre familjemedlemmar, varav en fått nedsatt syn efter att ha fått sprejen i ögonen, vill ha högre högre ersättning än vad tingsrättens dom fastställde.
Läs också Misshandel av Bjuvsfamilj upp i hovrätten
Gå till toppen