Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen köper Örestrand – och säljer mark på outletområdet

Höganäs kommun köper hela anläggningen Örestrand i Strandbaden. Dessutom säljer man mark på outletområdet i Höganäs. Politikerna kallas till extrainsatt fullmäktige i juni.

Avtalen är redan påskrivna – den 3 september vill kommunen ta över hotell- och konferensanläggningen Örestrand i Strandbaden. Prislappen blir 21,5 miljoner kronor.
– Det är en stor investering. Men det är tiotusen kvadratmeter på bästa läge, säger kommunchefen Herman Crespin.
I första hand är det tänkt att bli boende för personer som anvisas till Höganäs av Migrationsverket.
– I dag har vi svårt att matcha behovet av bostäder för de flyktingar vi tar emot. I och med förvärvet har vi tillgång till ganska många rum så vi snabbt kan erbjuda den här gruppen. Då har vi löst boendesituationen och undviker paviljonger och andra lösningar som vi ändå hade behövt investera i.
Kommunen räknar med att det förblir boende i två-tre år. Men vad som ska hända med Örestrand längre fram är inte bestämt.
– Med det läget finns det många olika alternativ. Det kan tänkas bli helt andra funktioner än i dag, säger Herman Crespin.
Som vadå?
– Det vet vi inte, vi bara spånar. Det får tiden utvisa, men vi kommer hitta ett användningsområde som kan utveckla Höganäs.
I köpet ingår hela anläggningen, med mark och byggnader. Örestrands nuvarande ägare är Derbo Förvaltning AB men driften sköter företaget Örestrand FIMI AB. Den siste augusti går hyresavtalet ut parterna emellan.
I dag har Örestrand restaurang, hotell och konferenslokaler. Tidigare har det även drivits HVB-hem och förskola i området.
Den 14 juni har politikerna kallats till ett extrainsatt fullmäktigemöte för att ta beslut i frågan. Då ska även ett annat ärende upp. För nu står det även klart att kommunen säljer 16 000 kvadratmeter mark, som i dag är obebyggd, på outletområdet. Privata fastighetsägaren Jefast köper marken för 3,2 miljoner kronor.
– Området lockar många besökare till Höganäs. De senaste åren har vi haft svårt att hitta investerare som vill satsa. Nu är vi glada att Jefast vill utveckla handelsområdet.
– Det blir en skjuts för området och det är bra för hela Höganäs, säger Herman Crespin.
Gå till toppen