Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Liberalerna vill koppla Svalöv till Europaspåret

I sitt valprogram vill Liberalerna att Svalöv stöttar en tunnel från Landskrona till Köpenhamn.

Nordvästskånes styrande har bildat en nästan enad front till försvar för en tunnel Helsingborg-Helsingör — mot Landskronas planer på Europaspåret, en tågtunnel Landskrona-Köpenhamn. Svalövs tidigare kommunstyrelseordförande Birgitta Jönsson (då S) var en av de som skrev under en debattartikel ifjol till stöd för Helsingborg.
Läs mer: ”Sverige och Danmark är eniga om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.”
Läs mer: "Att Region Skåne har uteslutit Landskrona är olyckligt."
Men i fronten ingår inte Liberalerna i Svalöv — som Birgitta Jönsson för övrigt gått med i. Tvärtom framhålls Europaspåret som något Svalövs kommun bör driva aktivt, i partiprogrammet inför höstens val. Bland annat för att det innebär en nygammal förbindelse från Landskrona via Teckomatorp till södra stambanan.
Teckomatorp — 25 minuter från Köpenhamn via Landskrona? Liberalerna stöttar grannkommunens planer på Europaspåret.Bild: Thommy Nyhlén
– Vi pratar om 25 minuter från Teckomatorp till centrala Köpenhamn. Det hade varit helt fantastiskt för hela kommunen, säger Torbjörn Ekelund, ordförande för Liberalerna i Svalöv.
Utöver de lokalpolitiska fördelarna ser Liberalerna i Svalöv miljövinster och ekonomiska fördelar, jämfört med en HH-förbindelse.
Det finns fler punkter i Liberalernas program om kollektivtrafik, bland annat halvtimmestrafik med bussar i högtrafik, samt mer kvälls- och nattrafik. Kävlinge och Norra Skrävlinge ska få tillbaka sina förbindelser, och inga parallella linjer ska läggas ner då Pågatåg börjar trafikera Söderåsbanan. En matarbuss ska gå från Kågeröd till Söderåsens nationalpark.
Ett annat förslag är gratis bussar och tåg inom kommunen för invånare som fyllt 70.
Ska Svalövs kommun betala?
– Vi vill driva det med Skånetrafiken så långt det går, de måste behandla oss juste. Sedan får vi ta ställning till hur mycket vi har råd att stoppa in, säger Torbjörn Ekelund, och påpekar att Svalöv redan investerat pengar i Söderåsbanan.
Liberalerna vill ha fler övervakningskameror för att stävja skadegörelse, ett exempel enligt Torbjörn Ekelund på Heleneborgshallen, ett annat att ansöka om fler kameror på Linåkersskolan. Båda har drabbats av anlagda bränder de senaste åren.
Var och en av kommunens sex huvudorter bör få ett trygghetsboende för äldre enligt Liberalerna — två i de största orterna.
– Fyra eller fler ska under mandatperioden vara antingen färdiga, eller på väg att byggas. Vi får igång flyttkarusellen med fler invånare, och sänker kostnaderna för hemtjänsten.
Torbjörn Ekelund tänker sig ett punkthus med lokaler för hemtjänsten i närområdet, och personal dygnet runt.
Torbjörn Ekelund (L) skulle gärna tredubbla Svalövs befolkning på sikt — men också dela upp Svalövs kommun mellan grannkommunerna.Bild: Sven-Erik Svensson
Befolkningen i Svalöv vill Liberalerna fördubbla eller tredubbla, till upp emot 40 000 invånare, enligt Torbjörn Ekelund på 30–40 års sikt.
Vilken grannkommun ska ni annektera?
– Alla (skratt)... Nej, däremot är vi positiva till kommunsammanslagningar, eller att Svalövs kommun delas upp, säger Torbjörn Ekelund.
Som morötter till barnfamiljer nämner Liberalerna en 30-gräns på genomfartsleder i orterna, samt en gratis eller mycket billig Kulturskola.
Läs alla artiklar om: Europaspåret
Gå till toppen