Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Riskabelt skott för Löfven.

Bollen är upplagd för statsministern.Bild: Grøtt, Vegard Wivestad
Varför talar regeringen så tyst om hur bra det går för Sverige? DN:s chefredaktör Peter Wolodarski ställer frågan i en tänkvärd krönika om landets ekonomi. Med stark tillväxt och sysselsättning borde Stefan Löfven (S) ha goda möjligheter att motivera för väljarna varför hans regering förtjänar förnyat förtroende.
"Det förutsätter emellertid att statsministern är beredd att sparka på bollen", konstaterar Wolodarski.
Så vad får Löfven att tveka inför skottet?
Möjligen är han rädd för att det ska leda till en annan retorisk match – om politiskt ansvar. När det går bra för landet ökar också förväntningarna på att samhället ska ge medborgarna god hjälp när de behöver det mest.
* Vid sjukdom. Vårdköerna växer. Sedan förra mandatperioden har det skett en fördubbling av antalet patienter som fått vänta längre än 90 dagar på behandling.
* Vid brott. Ekot uppmärksammade på måndagen hur regeringen misslyckats med att korta utredningstiderna inom rättsväsendet. I början av förra året fick Polisen och Åklagarmyndigheten ett uttryckligt uppdrag att arbeta effektivare. Men när en uppföljning gjordes i april visade det sig att ännu fler ärenden har lagts på hög.
* På ålderns höst. Under 2016 fick nästan 5 000 äldre som beviljats särskilt äldreboende vänta i minst tre månader på en plats. Och det råder nu brist på äldreboenden i över hundra kommuner.
Pengar räcker förstås inte för att lösa problemen. Men en diskussion om arbetssätt och effektivitet inom offentlig förvaltning är alldeles för komplex för en valrörelse. Där handlar det snarare om löften och svek, vilket kan vara en förklaring till att regeringen debatterar som den gör.
När mandatperioden summeras är det trots allt inte riskfritt för Löfven att påminna om att det finns gott om resurser eller ens om att hans lag har bollen.
Gå till toppen