Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Akademien behöver inte lämna ut handlingar

Svenska Akademien är inte en myndighet och behöver därför inte lämna ut handlingar, slår Kammarrätten fast. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg/TT
Svenska Akademien behöver inte lämna ut handlingar kring advokatutredningen av verksamheten, då dessa inte är offentliga. Det slår Kammarrätten i Stockholm fast i ett nytt beslut. Kammarrätten gör bedömningen att Svenska Akademien inte är en myndighet och därför inte behöver följa offentlighetsprincipen när det gäller handlingar som berör verksamheten.
"Kammarrätten anser att Svenska Akademiens stadgar, som styr dess verksamhet, inte kan jämställas med en författning. Verksamheten finansieras inte av staten och det har inte heller kommit fram att Svenska Akademien på något annat sätt har en särskild bindning till riksdagen eller regeringen", skriver Kammarrätten i sitt utlåtande.
Samhällsmagasinet Avsnitt har begärt ut delar av advokatutredningen kring Akademien och magasinets ombud, juristen Benjamin OJ Boman, har sagt till SVT att det är bra att frågan blir prövad.
– Det är trots allt en delvis skattefinansierad verksamhet och de bedriver myndighetsutövning, sa han i april till Kulturnyheterna.
Gå till toppen