Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Bakom Åkesson.

Otur, Värvet, var första tanken när mejlet kom: ”Jimmie Åkesson i annorlunda intervju med Kristoffer Triumf.” Otur, för en minst lika skicklig intervjuare, Martin Wicklin, hade Åkesson som gäst i Söndagsintervjun i P1 dagen innan, som en i raden av partiledare. Med samma ambition att lyfta personen bakom rollen.
Wicklin hade alltså redan påmint om att SD-ledaren en gång var en duktig pojke med arbetarklassbakgrund och trygg barndom i Sölvesborg som blev antastad av invandrare några gånger. Att han aldrig missar festivalen Sweden Rock. Att han är en händig hemmafixare med ont om tid, för pergolan där hemma och för sonen. Hygglig.
Nationalist och konservativ, men inte rasist, så där som Jimmie Åkesson vill visa upp sig. Killen uppväxt ”i en situation där de allra flesta” tyckte som han och fick en chock när han började plugga i Lund. Där nästan ingen tyckte som han.
”Det blir lite märkligt”, säger han i Värvet.
Otur att två så likartade intervjuer landar så tätt. Fast kommentarerna till Värvet visar att överlappningen inte stör; P1-lyssnarna och poddpubliken är inte samma folk. Och Triumf väcker med sin podd en spontan diskussion om mediers uppgift och ansvar. Från dem som fräsande hotar sluta lyssna till dem som hojtar ”modigt”. Eller helt korrekt konstaterar att också Åkesson ska kunna intervjuas, oavsett om man delar hans åsikter.
Nu är det väl ingen bedrift i sig att intervjua denne lättpratade man och det enda som sticker ut i Värvet – min lyssning nummer två – var att påminnas om vilken folkhemskramare Åkesson är. Också ekonomiskt: dagens höga skatter är okej, för de finansierar välfärden. Kanske inte helt uppenbart för de etablissemangskritiska högerväljare som lockats till SD.
Det är inte Åkesson som är svår att intervjua. Utmaningen är SD, att orka påminna om bakgrund, avsikter och värderingar bakom den prydlige och välformulerade ledaren.
Gå till toppen