Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läkarvarning inför Stockholm Marathon

Det beräknas bli 30 grader varmt under Stockholm Marathon på lördag. Då går friidrottens landslagsläkare Sverker Nilsson ut med en varning. – Är du inte vältränad och adapterad för värmen ska du inte starta, säger han till Aftonbladet.

Det väntas bli ett väldigt varmt Stockholm Marathon på lördag, precis som det var 2007. Arkivbild.Bild: PONTUS LUNDAHL
För att vänja sig vid värmen hoppas Nilsson att maratonlöparna de senaste veckorna har tränat med regnstället på så att de stängt inne svettningen och tvingat kroppen att anpassa sig.
– Har du inte gjort det nu kan du gå ut och gå promenader i regnställ de här närmaste dagarna och lära kroppen att svettas. Sen sista två dagarna ska man bara vila och äta mycket kolhydrater och dricka mycket, säger Nilsson.
1987 och 2007 var det också väldigt varmt under maratonloppet i Stockholm. För elva år sedan erbjöds löpare att få startavgiften återbetald om de drog sig ur på grund av värmen. Det kan bli så även i år.
– Det är något vi har haft uppe, det kan bli så. Men det hänger på hur prognoserna utvecklar sig de närmaste dagarna. Vi vill inte göra för drastiska åtgärder för tidigt, säger kommunikationschefen David Fridell till Aftonbladet.
Maratonorganisationen har utökat bemanningen av sjukvårdspersonal, lagt till fler duschar och kan utöka antalet vätskestationer.
Gå till toppen