Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Majvädret

Puh! Läsare har uppmätt 32 grader i Arild

Årets majmånad går till historien som den varmaste någonsin på många håll runt om i landet. Under tisdagen visade Clas Hellstrands termometer 32,02 grader – i skuggan.

Bild: Clas Hellstrand
Han bor i Arild och har haft koll på termometern varje dag i maj.
– Det har inte varit så här varmt någon dag tidigare i år. Och jag kan inte minnas att det varit varmare någon gång tidigare i maj månad sedan 2012 när vi flyttade hit, säger han.
De närmaste SMHI-stationerna som mäter temperaturen finns i Helsingborg och Barkåkra. Under tisdagen visade stationen i Helsingborg 28,4 grader. Det är den högsta majtemperaturen sedan mätningarna startade 1946.
Tidigare rekord låg på 28,1 och uppmättes 22 maj 2012.
– Och det är inte omöjligt att vi kan få ytterligare högre temperatur imorgon, så vi får hålla ögonen öppna, säger Malva Lindborg som är meteorolog på SMHI.
Hon konstaterar också nytt rekord i Helsingborg gällande medeltemperatur i maj, med preliminära siffror på 15,5 grader. Tidigare rekord på medeltemperatur var från 1993 med 14,4 grader.
Och än tänker inte värmeböljan avta.
– Vi arbetar med 10-dygnsprognoser och värmen håller i sig perioden ut. Vad som sker därefter är svårt att säga något om, säger Malva Lindborg.
Trots värmen har Clas Hellstrand inte känt på vattnet under dagen.
– Jag har hållit mig i skuggan. Men det blir nog ett kvällsdopp när min fru kommer hem. Det brukar vara skönt.
Gå till toppen