Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Hon fixar frisyrer och bedömer hästar

På dagarna står hon på den egna salongen och friserar kalufser. På kvällar och helger går den mesta tiden åt hästarna. Den egna hästen ska skötas samtidigt som hon är domare i SWB och bedömer bland annat föl. Dessutom är hon ständigt tillgänglig som överdomare på helgerna under säsong.

Bild: Evelina Gunnarsson
Karin Johansson drömde om att bli veterinär men hade inte tillräckliga betyg. Glädjen i att jobba med människor förde henne till frisöryrket och Karin tog sitt gesällbrev 1981. Därefter var hon både anställd och hyrde frisörstol på olika ställen i Ängelholm innan hon tog över Salong Charme på Åsbogatan. Att hon fortfarande, 37 år senare, tycker att yrket är roligt beror på alla möten med människor.
– När jag kom hit var det ett stort antal äldre damer som hade klippt sig här alltid, de har berättat fantastiska historier för mig och det tycker jag är roligt. De har berättat historier om byn som jag flyttat till och jag har fått både släktforskning, geografi och historielektioner. Detta är det enda jag kan, men jag skulle inte vilja jobba med något annat, säger Karin Johansson som tog sitt mästarbrev för fyra år sedan.
Att det förekommer mycket skvaller på frisörsalonger tror hon är en skröna.
– Det är kunden i centrum just där och då. Då kan vi prata om precis vad vi vill, om det är politik, väder eller hästar. De vet att det stannar här. Det gäller att respektera sin kund, precis som de respektera mig, säger Karin som har kunder från både Laholm, Hässleholm och Falsterbo.
Utanför frisörjobbet arbetar Karin som exteriördomare av hästar i SWB, Swedish Warmblood Assocation.
– Jag är b-domare och får döma föl och fyraåringar. I augusti är det föl man tittar på, sent i november är det rådgivande och då tittar man på hingstar som bisittare och inte som bedömare. Det är ju så att hingstarna blir pappor till våra föl, har man då sett dem brukar det finnas en röd tråd.
I sina uppgifter som exteriördomare går hon igenom hästens yttre, som huvud, hals och bål, om hästen är rastypisk, hon tittar på benställningen och gångarterna, skritt, trav och galopp. I nuläget har hon den övergripande kunskapen och bedömer exteriören tillsammans med en gångartsdomare, men hon håller själv på att skaffa sig gångartskompetens.
I mars görs ett veckolångt bruksprov där de hingstar som man tycker ska visas som fäder testas.
– De saker vi bedömer poängsätts och skickas in till en databas där allt sammanställs, säger Karin.
Under hela sommarsäsongen är Karin dessutom överdomare på telefon tillsammans med en kollega från Östergötland. Det innebär att hon ständigt har telefon och regelpärm i närheten på helgerna, redo att svara på frågor.
– De som arrangerar de här testerna ringer oss om de har några frågor. Det kan vara en häst som inte har något pass, får den starta ändå?
Hästintresset väcktes när hon som barn åkte häst och vagn med morfar. Hennes pappa var skogsvaktare och hade hästen i skogen. Sin första ponny fick Karin som sjuåring, som 15-åring köpte hon en större häst för pengar hon själv tjänat.
– När jag började rida var det hos hovslagaren. Där träffade jag folk som var intresserade av avel och stofamiljer och det väckte intresset. Nu har jag stamböcker hemma från 1927.
Hon får ofta frågor om avel och svara gärna.
– Jag har aldrig tyckt om att tävla utan vill ge tillbaka till sporten så här istället.
Karin Johansson och Calizta.

"Tredje generationen i min ägo"

"Calizta 17 år i dagarna, som jag haft från timme och dag 1. Jag har fött upp hennes mamma, Bizazz. Och hennes mormor Optica köpte jag som 2-åring 1984. Så tredje generationen i min ägo, avelsnörd som jag är. Såklart både blod, svett o tårar ...
De som har med djur att göra vet vad som kan hända och ibland händer. Men detta är verkligen VI, de som känner oss kan bara hålla med. Just för tillfället går vi på sparlåga båda två, jag på grund av höftoperation, så även Calizta får en paus."
Gå till toppen