Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Hudik först över 30-gradersstrecket

Efter veckor av värme i stora delar av Sverige har nu även 30-gradersvallen passerats för första gången det här året. På tisdagen uppmättes 30,3 grader i Hudiksvall, meddelar SMHI.

Plus 30 grader i Hudiksvall i går. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Det varma, torra och soliga vädret fortsätter de närmaste dagarna. På en del platser i Götaland och Svealand är det extremt torrt med mycket stor risk för brand i skog och mark. Även i Norrland är det risk för bränder, även om det inte är extremt torrt. Där är det i stället fjolårsgräset som utgör brandrisken.
Men även om stora delar av Sverige, och då framför allt på tisdagen Hudiksvall, svettas finns det platser i Sverige där värmeböljan känns långt borta. Under tisdagen var det 2,1 grader i Tarfala i Kebnekaisefjällen.
– Det är fortfarande långkalsonger som gäller, det är som på vintern, säger Carl Lundberg, en av tre som arbetar på Tarfala forskningsstation, till SVT Nyheter Norrbotten.
På stationen, som drivs av Stockholms universitet, ägnar man sig åt glaciärforskning. Under måndagen var de anställda ute och åkte skidor.
– Vi har hört på nyheterna om värmen, men det är lite svårt att förstå, säger Lundberg, som inte är avundsjuk på de som får uppleva värmen.
– Vi känner lite tvärt om ”stackare som måste vara i den hettan”. Man väljer inte att jobba här om man inte gillar kyla.
Gå till toppen