Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trygghetsboendet i Jonstorp försenas

Trygghetsboendet skulle stå klart under 2018 – men än har bygget inte påbörjats. Enligt fastighetsentreprenören Peter Wittander beror förseningen på att de större byggfirmorna är för upptagna.

Han köpte marken och skrev ett avtal med kommunen förra sommaren, men har inte tagit första spadtaget än.
– Vi vill att någon av de större byggfirmorna gör det, men de har så långa ledtider och har varit för upptagna. Men vi kämpar på för fullt och ska sätta igång efter semestern, så det löser sig, säger Peter Wittander.
Peter Wittander.Bild: Niklas Gustavsson
Under 2017 hade han fullt upp med fastigheten på Litteraturvägen där Friskis och Svettis har flyttat in. Där blev bygget också försenat, men det var på grund av att detaljplanen från kommunen inte var klar i tid.
Förseningen gjorde att de fick jobba på snabbare än planerat och drog på sig högre kostnader än det var tänkt. Efter att kommunen gett Peter Wittander uppskov i ett halvår kunde han i sista stund betala en faktura på lite över 700 000 kronor för vatten och avlopp.
Läs också Fastighetsägare skyldig Höganäs kommun 700 000 – risk att vattnet på Friskis stängs av
Men varken ekonomi, eller bygget av Friskis och Svettis-lokalen, har något att göra med förseningen av trygghetsboendet.
– Nej, absolut inte, säger Peter Wittander.
Trots att kommunen tvingades dra in inkasso för att få betalt för vatten och avlopp har kommunchefen Herman Crespin uttryckt att det finns ett förtroende för Peter Wittander från deras sida.
– Det är klart att vi har ett förtroende annars hade vi inte sålt marken till honom. Men blir det fler sådana här fall så påverkar det förtroendet. Därför ser vi gärna att han kommer igång.
– Ska jag vara uppriktig är vi själva förvånade över att det har tagit längre tid än vad vi hade räknat med, och kanske uppfattat av Peter Wittander.
Har det varit aktuellt att byta byggherre?
– Vi utgår från att han kommer bygga det. Men skulle det vara så att han inte håller enligt planen då får vi givetvis så småningom ta ställning till det, men vi är inte där än.
Hur påverkar den här förseningen kommunen?
– Det påverkar inte direkt, men indirekt. Målgruppen som är intresserad är inte minskande utan snarare stigande, och det finns säkert de som sitter och väntar på detta. När boendet är färdigt kan det leda till flyttkedjor som kan vara positiva för kommunen.
– Sen är det givetvis inte bra när vi går ut och säger att nu ska det byggas ett trygghetsboende och så stämmer inte det. Det handlar om varandras trovärdighet som påverkas.
Efter sommaren är det tänkt att man ska kunna ställa sig i kö för en plats på trygghetsboendet som ska bestå av cirka 25 lägenheter.
Gå till toppen