Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Vem tar vem? Öppen fråga också i kommunalvalen.

Peter Danielsson (M) och Annika Román (MP). Vid makten i Helsingborg.Bild: Mats Roslund
Väljarna borde se kommunalpolitik som något riktigt viktigt – inte minst sett till hur besluten påverkar deras vardag. Alltifrån skattenivåer till offentlig service avgörs huvudsakligen på kommunnivå. Ändå intresserar sig många väljare mest för rikspolitik och röstar slentrianmässigt på samma parti i kommun- och riksdagsval.
Det är ingen given strategi. Partierna agerar långtifrån alltid likadant lokalt och nationellt, påpekar statsvetaren Terence Fell för SVT.
"Det kan verkligen skilja sig åt vad gäller politik inom samma parti."
Så kan också det som idag är otänkbart på riksplanet vara vardag i kommunerna. I några av landets kommuner styr Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna. Och Helsingborg har under de senaste åren styrts av en blågrön koalition.
Så kan det förbli, att döma av en ny mätning som Novus gjort för tidningen inför valet i höst. Alliansen och Miljöpartiet i Helsingborg har gått skilda vägar inför valrörelsen, men stänger inte dörrarna för att styra tillsammans igen. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) säger sig vara nöjd med hur samarbetet fungerat. Men han har även öppnat för samarbete med SD i sakfrågor.
Med en konventionell blockindelning är det nu väldigt jämnt i Helsingborg där alliansen noteras för 39,5 procent medan de rödgröna får 38,7 procent. M ligger med 28,3 procent i princip kvar på sitt valresultat medan S backar till 26,3 procent. Samtidigt ökar stödet för SD till 20,5 procent och nästan var sjätte väljare har ännu inte bestämt sig.
Trendmässigt är utvecklingen likartad i Malmö, där M med 22,6 procent hamnar strax över resultatet i valet medan S backar från 32,9 till 29,5 procent. Men varken C eller KD ser ut att få något inflytande den här gången heller. Särskilt som deras möjligheter att nå kommunfullmäktige förminskas ytterligare av de nya regler som tillämpas för första gången i höst.
Genom småpartispärren krävs ett valresultat på minst 3 procent i kommuner med mer än en valkrets för att få mandat. Enligt Novus når KD inte ens halvvägs till spärren i Malmö. Samtidigt noteras C i Malmö för 2,3 procent.
Vid en första blick på statistiken kan det då verka upplagt för en fortsättning på Socialdemokraternas långa maktinnehav i landets tredje största stad. Men så behöver det inte vara, med tanke på de utspel som oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar (M) har gjort under mandatperioden. Han har flera gånger öppnat för att styra Malmö i minoritet med passivt stöd från Sverigedemokraterna, som i den aktuella mätningen får 17,6 procent av stödet.
"Det är inte lika dramatiskt lokalt som det är nationellt. Du behöver inte nå några migrations- eller försvarsuppgörelser", förklarade han i en intervju i Kvällsposten härförleden.
Men att göra sig beroende av SD-stöd är ändå knappast så enkelt som Tegnhammar får det att låta. För SD genomsyrar kritiken mot invandring och mångkultur praktiskt taget alla politiska områden, och partiet lär inte erbjuda sitt stöd utan att också få inflytande över den förda politiken.
Mycket av opinionsförändringarna i Helsingborg och Malmö beror sannolikt på hur partierna har presterat på riksplanet. Kräftgången för Socialdemokraterna är tydlig lokalt och nationellt liksom uppgången för Vänsterpartiet. S nya migrationspolitik tycks ha gett viss väljarflykt vänsterut. Miljöpartiet verkar i sin tur få betala priset för sitt långtgångna kompromissande i regeringskoalitionen medan Liberalerna står och stampar i brist på politisk förnyelse.
Men väljarna borde i högre grad fråga sig hur partierna har presterat lokalt och vad de utlovar framöver, då det gäller alltifrån skolor och omsorg till gatuunderhåll och utveckling av bostadsområden. Valet till kommunfullmäktige är alldeles för viktigt för att betraktas som en bisak i samband med riksdagsvalet.
Läs alla artiklar om: Opinionsundersökning 2018 Helsingborg
Gå till toppen