Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hög värme sänker studieresultaten

Varma temperaturer gör det svårare att koncentrera sig på skolan. ARkivbild.Bild: Berit Roald/NTB/TT
Glad över det varma vädret vid terminens slut? Det borde du inte vara. Med värmen sjunker studieresultaten, enligt amerikanska forskare.
Forskare från Harvard, UCLA och Georgia State University har analyserat provresultat för tio miljoner elever under 13 år och jämfört dem med väderförhållandena. De anser att det finns ett klart samband mellan temperaturer och studieresultat.
Redan vid 21 grader började eleverna göra sämre ifrån sig och när temperaturen steg över 32 grader försämrades inlärningsförmågan ännu mer. Kall väderlek hade däremot ingen inverkan på provresultaten, rapporterar BBC.
Studien drar slutsatsen att det är svårare att följa med på lektionerna och göra läxor när det är varmt. Särskilt tydligt var sambandet mellan värme och inlärning i familjer med låg inkomst, vilket forskarna förklarar med att bättre bemedlade familjer i högre grad har luftkonditionering.
Gå till toppen