Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chockstart av Linn Grant i US Open

Tre under par och delad fyra efter första varvet – Vikentjejen Linn Grant inledde US Open i Alabama med att chocka golfvärlden.

Linn Grant vid sjunde hålet på Shoal Creek.Bild: John David Mercer
Linn Grant gick första varvet på 69 slag. Det var detsamma som tre under par – och två bakom ledartrion Sarah Jane Smith (Australien), Ariya Jutanugarn (Thailand) och Jeongeun Lee (Sydkorea).
Grant presenterade sig för golfvärlden så sent som för två veckor sedan, då hon vann kvalet till US Open med sju slags marginal brittiska Denham.
När US Open inleddes på torsdagen levererade 18-åringen från Viken – som är amatör och går på Filbornagymnasiet i Helsingborg – nästa chockbesked.
Linn Grant gick ut 19.42 svensk tid och noterades för tre bogeys, sex birdies och resten par.
I helgen mötte ni Linn Grant i en lång intervju. Hon pratade då om att hon vill göra sitt bästa och att det är att vinna.
– Jag vet, det låter lite knäppt, sa hon. Men det är lite som att säga att man ska bli bäst i världen. Det är min vision och mitt sätt att sätta höga mål.
Linn Grant på andra greenen.Bild: John David Mercer
– Men det finns många före mig som har lyckats vinna US Open. Och någon ska ju vinna tävlingen. Varför skulle inte det kunna vara jag?
Läs också Linn Grant: ”Det är coolt att skaka av nervositet”
Madelene Sagström är, med två under par, näst bästa svenska efter första dagen. Hon delar sjundeplatsen med bland andra Emily Pedersen från Danmark.
Anna Nordqvist, Dani Holmqvist och Martina Edberg fick däremot en jobbig start på Shoal Creek, där veckan präglats av jobbiga och blöta väderförhållanden. Nordqvist gick två över par, medan Holmqvist och Edberg gick tre över par på första rundan.
Ännu värre gick det för Pernilla Lindberg, som vann den senaste majorn ANA Inspiration för två månader sedan. Hon slutade första dagen på plus fyra.
Flera spelare är dock positivt överraskade av omständigheterna med tanke på det tidigare busvädret.
– Golfbanan var faktiskt mycket bättre än jag hade väntat mig, säger världsettan Park In-Bee, som liksom Sagström ligger på två under par.
Och Park tillägger enligt nyhetsbyrån AFP:
– Alla sitter i samma båt.
Läs också Linn Grant: ”Jag tror inte att jag ska bli proffs – jag vet”

Så startar svenskorna på fredagen

PlacNamnScoreStarttid
4Linn Grant69 (–3)14.02
7Madelene Sagström70 (–2)14.13
56Anna Nordqvist74 (+2)20.04
74Dani Holmqvist75 (+3)19.31
74Martina Edberg75 (+3)15.52
96Pernilla Lindberg76 (+4)14.46
Gå till toppen