Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”För barnen ska det vara givet att tänka: Stopp din kropp.”

Skolan måste ha ett tydligt ansvar för en normkritisk sex- och samlevnadsundervisning, skriver de tre vänsterpartisterna Martina Skrak, Sara Svensson och Emma-Lina Johansson.

Vi har bland annat drivit att det ska finnas särskilda våldtäktsmottagningar, skriver artikelförfattarna.Bild: Erik Nylander/TT
Stopp min kropp, hör man ibland skolbarn säga. Men vi anser att samhället måste ta ansvar för att lära dem att ta ett steg längre. Det är bra och viktigt att samtyckeslagstiftningen äntligen blivit verklighet. Grundprincipen i den nya lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Nu måste hela vuxenvärlden göra mer för att det ska bli självklart med samtycke. För barnen ska det vara givet att tänka: Stopp din kropp.
Det största uppropet under #metoo kom från gymnasieelever, 8 000 ställde sig bakom protesten ”Räck upp handen” som bland annat krävde att skolan ska sluta uppfostra förövare.
Skolan är den plats där flest unga drabbas av sexuella trakasserier. Brottsförebyggande rådets senaste skolundersökning visar att 24 procent av tjejerna och 6 procent av killarna i nionde klass uppger att de varit utsatta för sexualbrott under det senaste året. Enligt de rapporter Diskrimineringsombudsmannen sammanställt står elever för 90 procent av de sexuella kränkningarna i skolan, skolpersonalen står för de resterande 10 procenten.
Även yngre elever vittnar om problem med sexuella trakasserier. 1 700 elever, varav en stor del från grundskolan, skrev på uppropet ”Tyst i klassen”. Enligt Rädda Barnen kommer endast 10 procent av de sexuella övergreppen till myndigheternas kännedom.
Statistiken är skrämmande och det är bra att #metoo har lyft fram elevernas berättelser och erfarenheter. Men det räcker inte att lyssna, vi vuxna har också skyldighet att agera och ta ansvar.
Skola, sjukvård, ideella organisationer och myndigheter behövs alla för att förebygga sexuellt våld och trakasserier, men också för att stötta dem som blivit utsatta.
Ett aktivt jämställdhetsarbete är bland de viktigaste insatserna för att förebygga sexuellt våld.
Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är sannolikheten för att ha utövat våld 4,4 gånger större för killar som instämmer i stereotypa påståenden om könsroller än för andra killar.
Vänsterpartiet vill satsa på arbetet med genuspedagogik och jämställdhet i skolan.
Många ungas första kontakt med porr på nätet sker i skolan. De porrsurfar på datalektionerna när lärarna inte ser,enligt en studie från Uppsala universitet som också visar att genomsnittsåldern då pojkar börjar porrsurfa är tolv år.
Sexualundervisningen kan inte lämnas till vad unga hittar på nätet. Skolan måste lära och stötta barnen i att respektera och uppskatta både sin egen och andras kropp och sexualitet. Skolan måste ha ett tydligt ansvar för en normkritisk sex- och samlevnadsundervisning. Det innebär bland annat att pedagogerna ska ha verktyg för att undervisningen ska kunna handla om lust, kärlek, respekt, relationer, glädje och gränser.
De som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuellt våld måste få stöd och skolan måste bli bättre på att upptäcka utsatta elever. Det måste vara rutin att elevhälsan, skolsköterskor och kuratorer,pratar om sex och samlevnad med eleverna för att upptäcka sexuell utsatthet. Vi vill förstärka elevhälsan, bland annat genom en kraftig förstärkning av antalet skolkuratorer. Skolmiljöer måste vara trygga för eleverna, det innebär till exempel att personal som gjort sig skyldig till sexuella trakasserier omedelbart ska skiljas från sitt arbete.
Även sjukvården måste bli bättre på att möta de unga som blivit utsatta för övergrepp. Vi har bland annat drivit att det ska finnas särskilda våldtäktsmottagningar och vill se bättre psykiatrisk vård för alla åldrar samt stöd för arbetet mot psykisk ohälsa.
Sjukvården och skolan måste bli bättre på att upptäcka våld, ställa frågor och erbjuda stöd.
I helgen är det feministisk festival i Malmö. Ett av seminarierna idag, lördag, handlar om hur nolltolerans mot sexuella trakasserier i skolan kan uppnås. Vårt svar är tydligt: vi vill att politiker, myndigheter, sjukvård, skola och ideella organisationer ska ta ett brett gemensamt ansvar för att ingen ska bli förövare. Det måste vara "Stopp din kropp" som gäller.

Martina Skrak

Sara Svensson

Emma-Lina Johansson

Martina Skrak (V) är oppositionsråd i Malmö.
Sara Svensson (V) är gruppledare i Region Skåne.
Emma-Lina Johansson (V) är kandidat till kommunfullmäktige i Malmö.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen