Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Talangen drömmer stort: "Det är jättestor skillnad"

Dubbla NM-guld gjorde att Denise Ljungkvist bestämde sig. Nu storsatsar dressyrtalangen mot landslaget på heltid. – Det är en jättestor skillnad, säger hon.

"Det är en jättestor skillnad, jag får mycket mer tid att åka iväg och träna och jobba med hästen", säger dressyrryttaren Denise Ljungkvist från Helsingborg.Bild: Tom Wall
I somras blev Denise Ljungkvist från Helsingborg närmast chockad över sina dubbla guld (i lag och individuellt) i de Nordiska mästerskapens U25-klass.
När hon blickar tillbaka kan hon konstatera att framgången gav mycket på olika plan.
– Jag fick väldigt mycket självförtroende och ett kvitto på att vi faktiskt platsar på den här nivån. Då var jag väldigt ny, NM var min första internationella tävling, men nu har vi varit med i toppen på tävlingar utanför Sverige. Det känns riktigt bra, säger Denise Ljungkvist.
När hon säger "vi" syftar hon på det elvaåriga stoet Soega.
– Hon är väldigt talangfull och glad, nästan lite för pigg ibland. Hennes styrkor är att hon har väldigt mycket energi och nästan aldrig blir trött.
Denise Ljungkvist har sin bas i Ekeby. Nytt för den här säsongen är att hon kan satsa på ridningen på heltid.
– Jag har skruvat upp satsningen, har ett eget företag och kan jobba enbart med hästarna. Det är en jättestor skillnad, jag får mycket mer tid att åka iväg och träna och jobba med hästen. Jag kan lägga upp det efter mina behov och förutom egen träning rider jag andras hästar och har lite träningar för elever.
Hon är inne på sista året på den högsta nivån i U25-klassen. Närmast väntar SM under Strömsholmsdagarna som inleds den 6 juni.
– Jag hoppas kunna ta en topplacering på SM. Sen är det U25-EM i Nederländerna i augusti, det är min dröm att komma med dit. En uttagning hade betytt jättemycket för mig, man kämpar ju för att få representera Sverige i landslaget.
Vad drömmer du om längre fram i karriären?
– Nästa år blir jag senior och då hoppas jag successivt jobba mig mot landslaget även där. Det är mycket tuffare och kommer att ta några år, men det hade varit kul att verkligen få möjlighet att satsa när jag har en häst som kan prestera på den här höga nivån, säger Denise Ljungkvist.
Fakta

Denise Ljungkvist

Ålder: 24 år (fyller 25 i höst, född 1993).

Klubb: Helsingborgs FRK

Från: Helsingborg.

Bor: Ekeby.

Klass: U25 i dressyr, både nationellt och internationellt.

Gå till toppen