Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trädgård och gamla maskiner lockade till Heagårdsdagen trots strandväder

Provsmakning av riktig skummjölk gav blandade reaktioner bland de unga besökarna på Heagårdsdagen.

Treåringarna Milton och Melvin Rosborg planterade två solrosfrön i kruka att ta med hem till Mjöhult.Bild: Sven-Erik Svensson
Vädret dämpade nog intresset något för arrangemanget Heagårdsdagen men de besökare som tog sig till bondgården från 1800-talet under söndagseftermiddagen hade fullt upp att göra.
Förutom att museerna höll öppet med guidning kunde man se smide i smedjan, gå tipsrunda, testa att skjuta luftgevär eller se hur det gick till när man kärnade smör på gammalt vis. Men först skulle mjölken separeras, även det ett tungt jobb.
– Det var ett riktigt drängajobb på gårdarna för, säger Arne Olofsson som hjälpte till att sköta separatorn som delade upp den färska komjölken i skummjölk och grädde.
Elisabeth Enbom assisterade och lät alla som ville smaka av skummjölken. Många av de unga besökarna såg skeptiska ut men inte Jonatan Appelros.
– Det var gott, sa han och slök ett helt glas av skummjölken.
Storebror Joel var mer tveksam men hade annat att göra på Heagårdsdagen tillsammans med pappa Peter Appelros.
– Vi ska titta på maskinerna och brandbilarna som är en favorit, allt som låter och tjuter går hem, säger Peter Appelros.
Alexandra och Oscar Rosberg från Mjöhult tog sig till Heagården för att de tycker att det är roligt med trädgård och äldre växter. Tvillingarna Milton och Melvin Rosborg, tre år, har andra intressen.
– De gillar motorer så det här blev ett vinnande koncept, säger Alexandra Rosborg.
Tvillingarna passade på att plantera två solrosfrön som de sedan vattnade och fick ta med sig hem. Det var ett av Ängelholms trädgårdsförenings inslag under dagen. Ett annat var ett föredrag om vackra och nyttiga växter med Inger Palmstierna, trädgårdsmästare, hortonom, författare och ett riktigt dragplåster för dagen.
Åsa Hansson tog barnen John och Anton med sig till Heagården efter ett tips från svärmor som fått syn på arrangemanget under en bussresa.
– Barnen gillar traktorer och gamla maskiner. Vi var även på Järnvägsmuseet i går när de hade jubileum. Jag tänker att stranden ligger kvar i morgon men det här är arrangemang som bara varar en dag, säger hon.
Smörkärnaren fungerar fortfarande trots sina drygt 100-åriga historia. Jonatan Appelros testar det tunga arbetet.Bild: Sven-Erik Svensson
Ett 40-tal besökare bänkade sig under trädens skugga för att höra trädgårdsmästaren och författaren Inger Palmstierna prata om vackra och nyttiga växter, inte minst kryddväxter.Bild: Sven-Erik Svensson
Anton Hansson tyckte att mjölken var god men att den där hemma var godare, och storebror John Hansson tyckte att skummjölken smakade för mycket mjölk.Bild: Sven-Erik Svensson
Jonatan Appelros slök ett helt glas skummjölk och konstaterade att det var gott.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen