Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jonas Kanje: Värmerekordet har en baksida – varför orkar vi inte tänka på miljön?

Chefredaktör Jonas Kanje.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter några veckor med sol ändrar livet karaktär.
Man glömmer snabbt de där åtta månaderna med permahöst och själen blir lättare.
Största problemen nu tycks vara att glassen smälter för fort eller de fåfänga försöken att undvika en svettattack på cykeln till jobbet.
När havet glittrar inbjudande och solen hänger i en evighet över Danmark vill man inte riktigt tänka på myntets baksida.
Värmerekord i maj är ju en strålande nyhet. Eller?
I alla tider har vi pratat om vädret i Sverige och jag vet inte hur många ”Otroligt!”, ”Fantastiskt!”, ”Makalöst!” jag har hört de senaste veckorna.
Man sabbar ogärna ett soligt grillparty, men den sena vintern i kombination med den tidiga sommaren ger mig också onda aningar.
Alla vettiga forskare i hela världen är överens om att människan påverkar miljön negativt och att dramatiska åtgärder krävs för att komma till rätta med problemen.
Men det är svårt att förstå om just den här värmeböljan eller just den senaste snölösa vintern var en följd av miljöproblem eller bara en naturlig variation. Miljöfrågorna verkar svåra att greppa helt enkelt.
Det finns få andra livsavgörande frågor som vi är så benägna att strunta i. Trots att vi har hört larmen och förstått är det otroligt svårt att ändra livsstil.
Varför?
Kanske känns det futtigt att äta mindre kött, källsortera och flyga mindre. Vad har det för betydelse om jag struntar i charterflyget när miljarder andra inte gör det?
Och om konsekvenserna inte är värre än lite mildare vintrar och längre sommar så är det väl bara att köra på va?
Men flera undersökningar pekar på att miljöfrågan är det som oroar svenska befolkningen mest. Ändå är det lite som tyder på att frågan får en framträdande roll i valet i höst.
En del av skulden för det bär vi i media.
Vi har skrivit och publicerat tusentals artiklar om miljö i Helsingborgs Dagblad. Ändå får det aldrig riktigt fäste. Vårt engagemang har kanske inte varit tillräckligt stort. Inte heller gensvaret på det vi gjort, vilket lätt skapar en ond cirkel.
Men vi ger oss absolut inte. Vi är fast beslutna att sabba sommarstämningen inför valet och lyfta de obekväma miljöfrågorna – både på global och lokal nivå.
Jag garanterar att det kommer att synas när det händer.
Under tiden tänker jag, trots allt, fortsätta att njuta av vädret.
PS. Alla ni som nu känner er manade att skicka mejl till mig där ni förklarar att miljöproblemen är påhittade och en del av en världsomspännande konspiration. Strunta i det – ut i solen i stället och njut! DS
Gå till toppen