Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så blir HBBK:s superettansatsning

Martin Fastbergs förlängning var den viktigaste pusselbiten. Och på spelarsidan hoppas superettans nykomling kunna göra klart med ett liganamn. Hemmapremiären sker mot klassiskt lag.

Martin Fastberg, coach för superettans nykomling Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Helsingborg Basketbollklubb gick fram som en maskin under förra division 1-säsongen. I slutspelet Final 4 noterades laget för första och enda förlusten. Nu tar HBBK:s herrlag sikte på att etablera sig i superettan. Det första steget var att få succécoachen Martin Fastberg att förlänga. I onsdags blev parterna överens om ett nytt ettårskontrakt.
– Ambitionen var hela tiden att vi skulle hitta en lösning. Egentligen har det inte funnits några tveksamheter från någons sida men vi behövde få några detaljer på plats. Jag ser fram emot att fortsätta jobba med laget, säger Martin Fastberg.
Någon heltidssyssla är det inte tal om.
– I höst börjar jag arbeta som lågstadielärare.
Efter Basketettans slutspel fick spelarna ledigt tre veckor. I förra veckan återsamlades truppen för att köra igång försäsongen. För tillfället består upplägget av fyra gemensamma träningspass samt två individuella. Mixen består av basketpass, kondition och styrka. Martin Fastberg konstaterar att kravbilden ser annorlunda ut jämfört med förra säsongen.
– Superettan är den nivån vi vill ligga på. Då vet vi att det krävs mer, att vi skruvar upp träningen och allt annat i organisationen.
Johan Åkesson lägger skorna på hyllan. I övrigt ser Helsingborg ut att få behålla den unga och utvecklingsbara truppen. Tränare Fastberg siktar på att få in tre till fyra nya ansikten.
– Vi hade nio egna produkter i truppen ifjol. De förtjänar få chansen i superettan. Sedan handlar det om att få in spets. Till exempel attackspelare som kan ta bollen till korgen. Jag gillar tanken på att ha en mix av unga hungriga spelare och en och annan rutinerad som kan ställa tuffa krav.
I nuläget riktar sportgruppen blickarna först och främst mot den svenska marknaden.
– Jag har redan fått förfrågningar från ett femtontal spelare eller agenter som har spelare med amerikanskt pass. Men vi är inte där än i vår organisation att vi kan ta in den typen av spelare.
Är ni nära något nyförvärv?
– Vi för samtal med några. Bland annat med en spelare som varit här tidigare och har erfarenhet från ligaspel.
Speldatumen för vinterns seriematcher är inte spikade. Klart är att Helsingborg inleder borta mot AIK. Därefter är det dags för hemmapremiär mot anrika Alvik. Längsta bortaresan blir till Luleå.
– För oss blir det bara en resa till Luleå. Vi är tacksamma för att vi får möta dem hemma två gånger. Totalt sett blir det inte så stor skillnad på antalet resmil. Vi har två Skånelag i serien vilket vi inte hade ifjol.
Hur ser du på konkurrensen i superettan?
– Naturligtvis blir det en tuffare utmaning, men vi har goda chanser att överraska. Framför allt ska det blir jätteroligt. Vi känner att vi hör hemma här. Det är detta vi jobbat för.

Superettan 2018/19

Serien startar i september och består av nio lag som möter varandra tre gånger.
Här är lagen: Helsingborg, AIK, Djurgården, Fryshuset, Alvik, Luleå Steelers, Högsbo, Trelleborg, Eos (Lund).
Gå till toppen