Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Fortsatt svettigt för S inför spurten.

De rödgröna är större än alliansen. Den nedåtgående trenden för S fortsätter. SD höstar in på invandringens centrala plats i debatten och fortsätter växa – och motståndaren C likaså. L, KD och MP lever farligt.
SCB:s stora partisympatiundersökning bekräftar en rådande bild av opinionsläget i Sverige när tre månader återstår till valet. Det blir en rysare och regeringsbildningen svår – särskilt om partierna inte inser att blockpolitiken har överlevt sig själv. SCB erbjuder inga nya nycklar till blocklåsningen.
S får sitt sämsta resultat någonsin så här nära ett väl. Och KD sitt svagaste någonsin.
SCB bryter också ner siffrorna så att det går att utläsa en del annat. Som att de S-väljare som har blivit förvirrade sedan novembermätningen och svarar ”vet ej” idag verkar vara fler än de som gått till SD. Och att SD sedan valet lockat ungefär lika stor andel från S som från M.
Men också att de regionala skillnaderna är stora.
Om Sverige röstade som Stockholm och det var val idag skulle alliansen ha en god chans att få regera – i SCB:s mätning får allianspartierna 43,6 procent av rösterna. Fast då är KD medräknat, trots att partiet med sina 3,4 procent ligger under riksdagsspärren.
Dagens rödgröna regering – S och MP – får bara 28,1 procent av stödet, tillsammans, i Stockholm. Medan V triumferar med 13,2 procent.
SD får 10,3.
Att Sverige är ett avlångt land illustreras av att S får 39,2 procent och V 8,1 procent i mellersta och övre Norrland.
Medan det i Sydsverige – Skåne och Blekinge – är jämnt skägg mellan M och SD och S får bara 27,6 procent. SD får stöd från 22,1 procent av de tillfrågade. Det skulle innebära mer än var femte väljares röst.
Inte helt förvånande, men likafullt olustigt.
I hela landet har SD ökat raskt och får 18,5 procent, mot novemberskattningen på 14,8.
Fast skyll inte på tjejerna:
När SCB delar in de tillfrågade enligt kön blir skillnaden i SD-stöd nästan 7 procentenheter. Av kvinnorna svarar 15,1 SD på frågan om vilket parti de skulle rösta på ifall det var val idag. Av männen 21,9 procent.
Till sist ändå en liten varning: Det går inte att dra riktigt stora växlar på mätningen, även om SCB gör en större mätning än de andra instituten. Av 8 951 slumpvis utvalda röstberättigade personer som först fick en webbenkät och sedan söktes per telefon om de inte reagerat svarade 4 632, vilket motsvarar 51,7 procent. Vad det betyder går att spekulera om, särskilt kring SD har det historiskt rått viss osäkerhet.
Men klart är att nästan var femte väljare inte har bestämt sig – så mycket kan hända, teoretiskt sett. Och att det återstår en del intressanta analyser som SCB kommer att presentera nästa vecka.
Klart är också att det fortsätter vara riktigt svettigt i socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm.
Gå till toppen