Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Sverige, Sverige älskade vän.

Bild: Erik Mårtensson/TT
Vit varm sand. Kristallklart vatten i ryggen, framför doftar vresrosorna. Invasiv art, men fin. Oviga svanar lättar från det spegelblanka och bryter tystnaden.
Sommarmorgon.
Och det gör inget att rapsen blommat klart, även om det gula mot blå himlen vore fint så här lagom till Sveriges nationaldag. Skåne är särskilt vackert denna försommar, Sverige ännu vackrare än vanligt nu när vi samlas till det där lite valhänta firandet. Det där välmenta hyllandet av vårt land. En kungafamilj på Skansen illustrerar hur det inte riktigt vill sig. För Sverige, ja, men i tiden? I bästa fall ändå en av bitarna i mosaiken. Mångfalden.
Sverige. Hänförande och storslagen natur, förvisso, men framför allt människorna, kynnet och åstadkomsterna. Uppfinningarna, exportframgångarna, tilliten, solidariteten, musikundret, välfärden, förskolan, barnböckerna, jeansen, demokratin och jämlikheten. Och köttbullarna, oavsett ursprung så otvetydigt svenska.
Jimmie Åkesson (SD) sade nyligen i en intervju att det ju måste vara bättre med svensk folkdans på nationaldagen än afrikansk dans. Det får han tycka, de svenskar som föredrar afrikansk dans kan välja det. Andra väljer bort all folkdans, ser hambo som udda också den 6 juni.
Poängen med firandet kan ju faktiskt vara att fira hela nationen, allt det som är Sverige idag. Ett smörgåsbord av regionala sedvänjor och influenser. Pluralismen. Landet som står vidöppet mot världen med god självkänsla, landet som inte ängsligt måste hålla fast vid vad som varit för att kunna visa stolthet över det som är.
Det stolta landet, inte det ängsliga. Landet att vara stolt över, inte att oroa sig för. Landet där vi idag kan sjunga Sverige, Sverige älskade vän med folkkära Kent:
Välkommen hit / Vem du än är var du än är / Duka din veranda till fest / För en långväga gäst / I landet lagom är bäst
Eller Du gamla du fria. För den som hellre vill det. Sverige – så värt att fira.
Gå till toppen