Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Målar på allt från siden till metall

Lena Franzén vill inte kalla sig själv för konstnär men målar på det mesta som går att måla på. Nu ställer hon för första gången ut sina verk hemma i Galleri Stallet.

Lena Franzén ställer för första gången ut sina tavlor. Utställningen hålls i stallet hemma på gården.Bild: Evelina Gunnarsson
Lena Franzén har växt upp i en familj där handarbete alltid existerat, men främst med textil. Så var det för Lena också, fram till för två år sedan då hon började måla med alcohol ink, en speciell färg.
– Man droppar färger och låter dem flöda runt på pappret. Det får gärna bli en lyster och ett flöde som jag inte till 100 % kan styra, säger Lena Franzén som döpt sitt skapande till Infinity by Lena.
Sedan ett halvår tillbaka jobbar hon också med en tvåkomponentsepoxi där hon blandar färgpigment i ett härdande material kallat resin och som ger ett blankt resultat.
– Jag hittade den stilen och tänkte att jag skulle prova. Jag hade inte en aning om hur den fungerade men började prova mig fram.
– För mig ska det gärna vara lite kladdigt och bökigt. Jag målar på allt möjligt, siden, glas metall, canvas och masonit. Det är väldigt känsligt hur man får ut färgen och är dammkänsligt. Jag tror inte att jag gillar att göra det lätt för mig, fortsätter Lena och skrattar.
Tanken har aldrig varit att Lena skulle bli konstnär. Hon har ingen konstnärlig utbildning men en textil färgutbildning.
– Jag är lite glad att jag inte har någon utbildning för man fastnar lätt i saker då. Jag lär av mina misstag.
Hemma på gården på Errarps Byaväg har hon sin skaparverkstad och det är här hon kommer att ställa ut sina verk.Bild: Evelina Gunnarsson
Hemma på gården har hon sin skaparverkstad, att ha en lokal någon annanstans skulle hon inte vilja ha utan tycker om att leva med skapandet runt hörnet.
I hallen står tavlor skapade med flera olika tekniker. Allt från akryl till måleri på siden och tavlor där hon har använt resin. I tavlorna har hon skapat struktur med kristaller och glaskross.
– Jag arbetar med allt från extremt hårda till extremt mjuka material. Kontraster är viktigt.
Lördagen den andra juni hade hon vernissage för sin första utställning The number one show i Galleri Stallet hemma på gården på Errarps Byaväg 164. Utställningen skulle hängt på Kronohäktet men flyttades ut till den egna gården.
– Jag skapar och nu börjar det bli fullt här hemma och tänkte om någon kan ha glädje av de här målningarna är det roligt.
Vad kommer du att ställa ut?
– Jag kommer ställa ut i stort sett allt, en blandning av ink, lite akryl och tvåkomponents epoxi.
Utställningen håller öppet den 6-9 juni samt 13-16 juni, men när utställningen nu är på hemmaplan öppnar Lena för att besökare kan höra av sig om de vill komma på andra tider.
Din första utställning, hur känns det?
– Det är jättespännande! Det ska bli roligt att få stallet fint och se om det kommer någon som jag inte känner och tittar på utställningen.
– Det är läskigt att visa upp en bit av sig själv och att bli bedömd, fortsätter hon.
Gå till toppen