Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

17 500 kunder drabbade – strömmen tillbaka tidigast torsdag förmiddag

På onsdagen skedde ett stort strömavbrott i hela Höganäs och delar av Åstorps och Helsingborgs kommun. Strömavbrottet berodde på att en lastbil hade krockat med en elstolpe och rivit ner en huvudledning. Strömmen beräknades vara tillbaka vid 9-tiden på torsdagen och väg 107 beräknas kunna öppnas vid 12-tiden. På torsdagsmorgonen meddelade Öresundskraft att strömmen beräknades vara tillbaka först klockan 11. Efter ett intensivt arbete på olycksplatsen släpptes strömmen på klockan 12 men Öresundskraft meddelade att det skulle dröja ytterligare tre timmar innan alla fått tillbaka elen.

En lastbil kolliderade med en kraftstolpe vid 20.38. Olyckan orsakade det stora strömavbrottet som drabbat Kullabygden under nationaldagen.Bild: Patrick Persson
Klockan 20.38 gick strömmen i hela Höganäs kommun och delar av Åstorp och Helsingborgs kommun. Berörda orter är bland andra Höganäs, Mölle, Lerberget, Viken, Jonstorp, Hyllinge, Nyvång, Hasslarp, Kattarp, Fleninge och Allerum.
Strömavbrottet berodde på en singelolycka där en lastbil kolliderade med en kraftstolpe av betong på väg 107 mellan Åstorp och Strövelstorp. Eftersom det pågick en planerad reparation i Eons station i Mörarp gick det inte att koppla om strömmen till Höganäs.
Öresundskrafts driftinformation klockan 23.45. Öresundskraft anger att närmare 2 500 abonnenter saknar ström för tillfället och har så gjort sedan lastbilen krockade med elstolpen strax efter 20.30. Detta inkluderar inte kunder i Höganäs kommun, som hanteras av Höganäs energi.
– Lastbilen körde på en huvudledning med 130 000 volt. Vi måste få undan lastbilen, få upp ledningen och göra en skadebedömning, sa Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft, i samband med händelsen.
Vid 23.10-tiden meddelade Öresundskraft att strömmen kan vara tillbaka tidigast torsdag förmiddag. Vid 00.30 hade lastbilen ännu inte bärgats. Den påkörda stolpen är enligt Öresundskraft funktionell och därför kommer man att göra ett försök att resa den med hjälp av en kranbil.
– Det finns ett visst mått av osäkerhet även i den prognosen. De kan finnas följdfel i fler stolpar och vi kommer jobba med detta under natten, säger Göran Skoglund.
Enligt Öresundskrafts driftsinformation är ungefär 2 500 kunder drabbade. Utöver dessa bekräftar Höganäs energi att 15 000 kunder i Höganäs kommun är strömlösa.
– Det är hela Höganäs kommun som är drabbat, säger Benny Ulmestig, VD på Höganäs energi.
Lastbilschauffören som krockade med kraftledningen fördes med ambulans till sjukhus. Lastbilen läckte diesel och gnistbildning antände gräset runtomkring. Gräsbranden släcktes av räddningstjänsten, som också sanerade platsen från dieselläckaget.
Bild: Patrick Persson
– Troligtvis kan det bli komplicerat att bärga lastbilen med tanke på att den läcker och så vitt jag förstår så har man ännu inte fått kontroll på elledningen, sa Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral, vid 22.30-tiden.
Enligt Trafikverkets prognos kommer vägen att öppnas för trafik först vid 12-tiden på torsdagen.
Trafikanter söderifrån rekommenderas att välja E6 mot Strövelstorp eller E4 och sedan väg 112 mot Norra Varalöv för omledning. Trafikanter norrifrån rekommenderas välja E6 mot Trafikplats Kropp och sedan E4 mot Åstorp för omledning,
Vet du mer? Klicka på länken nedan för att höra av dig till HD.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Köpcentret Familia är strömlöst under onsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Från tidigare under onsdagskvällen då lastbilsolyckan precis hade inträffat.Bild: Jan Emanuelsson
Gå till toppen