Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tillsammans cup för minskat utanförskap från Skåne till Norrland

Blandade åldrar, föreningar och bakgrund i en cup med syfte att skapa nya vänskaper och minska utanförskapet för ensamkommande. På onsdagen spelades Tillsammans cup i Helsingborg och 16 andra orter i Sverige.

Medaljer och priser delades ut efter vänskapsturneringen. Anders Ljung från Högaborgs BK har hållit i trådarna för Helsingborgsarrangemanget.Bild: Niklas Gustavsson
Fotbollsturneringen Tillsammans cup arrangerades för första gången år 2016 som en hyllning till mångfald på nationaldagen den 6 juni. Syftet med cupen är att blanda ungdomar som nyligen kommit till Sverige med de som har bott i landet länge för att kanske hitta nya vänner och skapa nya kontakter. Nu har modellen spridit sig och i år spelades cupen på 17 platser i Sverige och en dem var Helsingborg.
När Högaborgs BK fick förfrågan om att bli medarrangör för en Tillsammans cup i år så var svaret ganska självklart.
– Det är en jättebra satsning och vi jobbar redan mycket med ensamkommande eller utanförungdomar som vi kallar dem för att få med dem på olika sätt, säger Anders Ljung från Högaborgs BK.
Ledare och funktionärer samlades ihop och när anmälningstiden gick ut så hade ett 80-tal ungdomar anmält sig till vänskapscupen.
Läs också Fotbollscup ger nyanlända chansen
– Jag tror att det blev omkring 65 som dök upp, men det är bra med tanke på att det är första gången som vi gör det här i Helsingborg. De flesta spelar i Högaborgs BK men jag tror att cirka 15 av de som kom var ensamkommande ungdomar.
Efter en lite kaotisk början med en snabbt hopkommen organisation så blev det en bra turnering, tycker Anders Ljung.
Alla delades upp i blandade lag som hade döpts efter tidigare Högaborgsspelare. Det blev åtta lag där alla fick spela två matcher var och även om det inte var resultaten som räknades så blev det ändå avslutning med prisutdelning.
En av pristagarna blev Ali Mohsen som fick sitt pris för Fun play och fick ta emot det av fotbollsproffset Abbe Khalili.
– Han har spelat i Högaborg, han är en bra spelare, säger Ali Mohsen.
Han var också nöjd med Tillsammans cupen på Olympiafältet.
– Det har varit kul att spela och att blanda lagen. Kul att vara med och peppa de andra, säger Ali som själv är Högaborgspelare.
Om det blir en fortsättning av arrangemanget är för tidigt att säga enligt Anders Ljung.
– Vi får väl se hur det ser ut nästa år, men innan dess ska vi se om vi kan få komma och besöka de ungdomar som var här i dag och presentera oss lite mer. Kanske någon vill komma och spela i klubben.
Ali Mohsen fick ta emot pris för Fun play av fotbollsproffset Abbe Khalili.Bild: Niklas Gustavsson
Renée Sleger är normalt ledare för F19-laget i Limhamn men har hjälpt till med arrangemanget i Helsingborg.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen