Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ja till ny chans för ensamkommande

I sommar kan runt 9 000 ensamkommande unga lämna in en ny ansökan om att få stanna i Sverige för att studera. Riksdagen har sagt ja till den omstridda lagen som ger en ny chans till dem som råkat ut för långa handläggningstider och annars skulle ha behövt lämna landet.

En manifestation för att ensamkommande som varit länge i landet ska få stanna. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Regeringen fick stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att få igenom de tillfälliga reglerna i riksdagen. Röstsiffrorna blev 166 mot 134 och som väntat var det tre ledamöter från Liberalerna och tre från Kristdemokraterna som bröt partilinjen och röstade för regeringens förslag. En centerpartist valde att lägga ned sin röst.
De ensamkommande som vill lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd måste ha registrerat sin första asylansökan senast den 24 november 2015, det datum då den rödgröna regeringen höll presskonferens om att man tillfälligt skärper asyllagen och lägger den på EU:s miniminivå.
De måste också ha varit under 18 år när de kom, men ha fått vänta så länge på besked från Migrationsverket att de hunnit fylla 18 under handläggningstiden.
När lagen träder i kraft den 1 juli har de fram till den sista september på sig att lämna in en ny ansökan.
Förslaget bedöms kosta 700 miljoner kronor i år, men sammanlagt blir kostnaden 2,9 miljarder kronor de tre närmaste åren, enligt regeringen.
Förslaget har varit omdebatterat från början och orsakade konflikt och utdragna förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet innan de kunde enas om ett gemensamt förslag. Det möttes sedan av en störtskur av kritik från olika remissinstanser. Hårdast var kritiken från Lagrådet som konstaterade att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".
Centerpartiet valde därefter att splittra Alliansen och släppa igenom förslaget i riksdagen. C-ledaren Annie Lööf anser att det är ett dåligt utformat förslag men lät de humanitära aspekterna gå före.
– De medmänskliga konsekvenserna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget, sade Lööf när hon meddelade C:s beslut.
I riksdagsdebatten tidigare i veckan kom hård kritik från övriga Allianspartier och Sverigedemokraterna, bland annat för att regeringen släpper på kraven att bevisa sin identitet, något som polisen oroas över. Kritiken handlar också om att de som nu får en ny chans redan har fått avslag på sin asylansökan.
– Jag har hört statsminister Stefan Löfven säga många gånger att ett ja ska vara ett ja och ett nej ett nej, men ändå står vi här i dag, sade Elisabeth Svantesson (M) i debatten.
Fakta

Nya regler för ensamkommande

Ensamkommande som fått beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Flera villkor ska dock vara uppfyllda:

Asylansökan ska ha registrerats hos Migrationsverket senast den 24 november 2015.

Den ensamkommande ska ha anvisats boende i en kommun, vilket innebär att personen inte har bedömts som uppenbart vuxen.

Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader och beslutet ska ha fattats tidigast den 20 juli 2016.

Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år.

Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. Även annan motsvarande utbildning eller en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux omfattas.

Personen ska klara en vandels- och säkerhetsprövning.

Ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd får endast göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2018.

Källa: Justitiedepartementet

Gå till toppen