Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Norska oljefonden pressar Alphabet

Google-ägaren Alphabet pressas av norska oljefonden, som vill att bolaget tydligare ska redovisa risker förknippade med fejkade nyheter och valpåverkan. ArkivbildBild: Matt Rourke AP/TT
Norska oljefonden, vars förvaltade kapital är värt drygt 8 400 miljarder norska kronor, försökte på en årsstämma i onsdags tvinga Google-ägaren Alphabet att öppet redovisa de risker företaget tar när det gäller hantering av fejkade nyheter och valpåverkan.
Förslaget röstades dock ned på stämman.
Initiativet är det sista i raden där den norska pensionsförvaltaren trycker på för ökad öppenhet från teknikjättarna från USA. Fonden har stort inflytande, med 1,4 procent av alla börsnoterade aktier i världen i sin portfölj. I Alphabet äger fonden aktier för 5,9 miljarder dollar, vilket motsvarar en ägarandel på 0,8 procent.
I förra veckan röstade fonden för ett liknande förslag när det gäller Facebook. Fonden har även ställt krav på att få bort Tesla-grundaren Elon Musk från posten som Teslas ordförande.
Gå till toppen