Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Problem på flera håll i Kullabygden när strömmen slogs på igen

När strömmen sattes på under eftermiddagen uppstod problem på flera ställen. Men vid 16.30 meddelade Höganäs kommun att strömmen var tillbaka.

Bild från nattens arbete när den nerkörda stolpen restes strax före klockan fyra på morgonen.Bild: Öresundskraft
Strax före klockan 12 var Öresundskrafts personal klara med reparationsarbetet och därefter släpptes strömmen på.
– Vi kan inte bara dra i en spak och släppa på allt, utan vi tar det område för område, berättade Göran Skoglund på Öresundskraft.
Strax innan klockan 16 meddelade Höganäs energi att det hade uppstått problem i vissa stationer, vilket lett till fördröjningar. Centrala delar av Höganäs, Väsby, Viken och Farhult fick tillbaka strömmen först vid 16.30-tiden.
Läs också Strömavbrottet slog ut mobilmaster – klarar bara fyra timmar utan el
En lastbil körde ner en elstolpe intill väg 107 på onsdagskvällen, vilket fick till följd att 17 500 kunder i framförallt Höganäs blev av med strömmen.Bild: Patrick Persson
Höganäs var den enskilda kommun som drabbades hårdast, men även boende i Helsingborgs, Bjuvs och Åstorps kommuner drogs med.
I Helsingborg var det framförallt Hasslarp och Kattarp med 1 400 kunder som drabbades. I Hyllinge blev 1 100 kunder av med strömmen.
Det var igår kväll som en lastbil körde ner en elstolpe intill väg 107, vilket fick till följd att 17 500 kunder i framförallt Höganäs blev av med strömmen.
Läs också Skolor i Kullabygden stängde på eget bevåg – får bakläxa av kommunledningen
Hela Höganäs blev strömlöst, men ledningarna som hölls uppe av den kraschade stolpen försörjde även delar av Helsingborg, Bjuvs och Åstorps kommuner. Utöver 15 000 kunder i Höganäs drabbades närmare 2 500 kunder i Bjuv, Hasslarp och Hyllinge.
Ungefär 25 personer har arbetat hela natten för att reparera skadan och få igång strömförsörjningen och den senaste prognosen är att reparationsarbetet är klart klockan nio på torsdagsförmiddagen.
Till en början trodde man att det skulle bli nödvändigt att resa provisoriska stolpar och dra ledningarna på dessa, men under nattens arbete insåg man att själva stolpen inte var värre skadad än att den kunde resas igen.
Strax före klockan fyra på torsdagsmorgonen var stolpen rest och man kunde inleda arbetet med att förankra den.
Läs också 17 500 kunder drabbade – strömmen tillbaka tidigast torsdag förmiddag
Gå till toppen