Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Strömavbrottet slog ut mobilmaster – klarar bara fyra timmar utan el

Mobilmaster har batterier som ska hålla igång sändningarna vid strömavbrott. Men den kraften varar bara i fyra timmar.

Louise Ekman på Tele2 bekräftar att deras kunder drabbats av strömavbrottet.
Många med telefon har just nu stora problem i Höganäs. Orsaken är att mobilmaster och telestationer behöver ström för att fungera.
– Alla mobilmaster har batteriback up som varar i fyra timmar, säger Inger Gunterberg på Telia.
Men strömavbrottet har varit betydligt längre än så. Och det märks i Höganäs. Mobiloperatören 3 meddelar att deras kunder just nu har problem att få täckning i Höganäs. Och detsamma gäller Tele2.
– Våra telefon- och bredbandskunder har drabbats av det här, säger Louise Ekman på Tele2.
Bolaget har ett stort antal master i Kullabygden och samtliga är ur funktion till följd av strömavbrottet.
– Om det handlat om några eller några stationer som slutat fungera hade vi kunnat rikta om trafiken, men nu är ju alla drabbade, säger Louise Ekman.
Telias största problem i Kullabygden ska enligt uppgift inte vara mobiltrafiken för där har man kan kunnat rikta om sändare.
– Vi har ungefär 2 000 kunder med fast telefoni som inte fungerar, säger Inger Gunterberg.
Vid riktigt stora stationer har man alltid dieselaggregat som går in och driver stationen, men så är inte fallet i Kullabygden. Där har man mindre stationer batteri som håller igång driften vid strömavbrott. Men inte så lång tid som avbrottet varat den här gången.
– 90 procent av alla strömavbrott varar en timme eller kortare tid. Och vi kan ju inte bygga parallella elnät för att försörja våra master och stationer, där får vi helt enkelt lita på elbolagen, säger Inger Gunterberg.
Gå till toppen