Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Anthony Bourdain hittade själen i varje story

Anthony Bourdain, till yrket programledare och författare, men in i själen kock, har dött i Frankrike vid 61 års ålder.
Han skulle ha blivit så jävla förbannad på runor över honom som inte innehåller svordomar.
Bild: Mary Altaffer
Han skulle ha hånat alla som nu försöker göra honom större än han var, på samma sätt som han har bitit ifrån mot dem som försökt förminska honom. För Anthony Bourdain gällde måttlighet i allt, utom i matupplevelsen, och resorna, och drogerna, och kärleken, och arbetstimmarna, och ostronen, de där första ostronen han vågade testa som liten grabb på resa med mamma och pappa i Frankrike.
Där och då, sa han i alla fall, förstod han att mat var något mer och något större.
Läs också Stjärnkocken Anthony Bourdain död
Läs också Middag med Anthony Bourdain
Länge var han bara kock. Medelbra, tyckte han själv, kanske var han egentligen snäppet bättre som krögare. En gästkrönika i en tidskrift för snart tjugo år sedan födde idén till boken ”Kitchen Confidential” (Bloomsbury Publishing), fortfarande alldeles säkert en av de rappaste och roligaste böcker som skrivits om livet i restaurangköken. Därifrån växte en osannolik mediekarriär fram.
Han kommer att bli saknad och ihågkommen som en uppsluppen berättare med osviklig känsla för var själen i en story sitter, och för en värme mot dem han mötte som inga spelade machofasoner i världen kunde dölja.
Allra störst blev Anthony Bourdain i tv, nu senast med ett eget program på CNN. En gång träffades vi för en intervju, det var i Stockholm och vi åt en lång middag på Bon Lloc, Grand-krögaren Mathias Dahlgrens första restaurangsuccé. Det blev på alla sätt ett minne för livet. Bourdain tryckte på play, förstod väl precis hur han kunde agera ut en lagom bild av sig själv utan att det egentligen kostade honom så mycket. Jag minns de blixtsnabbt roliga replikerna, och så det lilla vemodet i ögat när han beskrev hur kockar är:
”Hur kockar är, det är en jävla fråga, men visst. Kockar är dyslektiska. Kockar är cyniska och sarkastiska, romantiska och missanpassade. Kockar har misslyckats. Kockar drivs av omedelbar bekräftelse och revanschism och har brända händer.”
Sedan frågade jag honom hur han var.
”Jag är kock”, sa han då.
Nu är han död.
Helvetes jävla skit.
Gå till toppen