Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Inte sjutton ska barn tvingas ha hijab.

Ska förskollärare tvinga femåringar att bära hijab?
Självklart inte.
Ändå har svenska förskolor kommit ut som lakejer för fundamentalister, som muslimska moralpolisers högra hand. Göteborgs-Posten avslöjade att 27 av 40 tillfrågade kommunala förskolor uppger att de tvingar småflickor att bära huvudduk om föräldrarna kräver det, eller förvägrar barn mat under ramadan, täcker dem med handdukar när de kläs om.
En reporter wallraffade, ringde upp förskolorna - flera av dem i Malmö - och uppgav sig vara förälder. Med krav. Och fick löften.
Graden av indignationen är nu hög. För det här är helfel. I Sverige är flickor och pojkar jämställda. Skolan ska fostra till demokrati. Myndigheterna ska stå upp för viktiga värderingar, orka stå upp mot fördomar och hedersförtryck, visa vad som gäller.
Fast så är det vardagen. Med stress och press – och uppfattningen att det ändå är bättre om invandrarbarn går i förskolan än om de hålls hemma. Då får ofta en enskild förskolechef ta fajten.
Att det kan bli fel kan förklaras, men aldrig försvaras. Lagen gäller alla. Klarar inte förskolan av att leva efter detta måste den få stöd eller stänga.
Det kan aldrig vara barnen som ska ta smällen när vuxna viker ner sig.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen