Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kingsley Sarfo döms till två år och åtta månaders fängelse

MFF-spelaren Kingsley Sarfo döms till två år och åtta månaders fängelse för två fall för våldtäkt mot barn mot en 14-årig flicka. I straffet ingår tio års utvisning.

Kingsley Sarfo på väg in i rättssalen. Han har under hela rättsprocessen nekat till brott.Bild: Hussein El-alawi
Den omfattande bevisningen i det uppmärksammade rättsfallet bygger framförallt på kontakter på sociala medier mellan flickan och Kingsley Sarfo. Deras första kontakt togs den 26 augusti 2016, när flickan nyligen fyllt 14.
Flickan skrev hur gammal hon var, och kallade Kingsley Sarfo för ”daddy” i flera av konversationerna och skämtade om att han var så mycket äldre. MFF-spelaren var 21 år vid tillfället.
En dryg vecka senare skedde det första sexmötet i smyg – MFF-spelaren uppmanade flickan att låtsas att hon inte kände honom om de sprang på hans kompisar.
Efter träffen skrev flickan till Sarfo att hon inte ville ha sex med honom igen. De fortsatte emellertid ha kontakt – och tio månader senare, den 1 juni 2017, träffades de igen.
Flickan filmade dem på en busshållplats utanför Folkets park, ett klipp som ingått i bevisningen eftersom Sarfo nekar till att mötet ens ägt rum.
Enligt flickan tjatade Sarfo på henne om att ha sex, men att hon inte ville.
När hon behövde kissa följde han med henne in på handikapptoaletten utanför Far i hatten i Folkets park – och låste dörren.
– Situationen var otrevlig och jag ville inte ha sex, uppger flickan i förhör.
Några veckor senare upptäckte flickan att hon blivit gravid – och berättade för sin mamma och pojkvän att Kingsley Sarfo var den som gjort henne med barn. Hon kontaktade även MFF-spelaren och berättade detta.
Den 18 juli gick flickan och hennes mamma till polisen och gjorde en anmälan.
Tingsrätten menar att flickan gjort ett trovärdigt och återhållsamt intryck under förhandlingen.
Kingsley Sarfo har hävdat att andra personer har tillgång till hans konton på sociala medier, och att dessa legat bakom flera av konversationerna med flickan.
Men tingsrätten menar att konversationerna ofta inleds på samma sätt och på ett logiskt sätt följer varandra. Dialogerna återspeglar dessutom vad Sarfo gjorde vid dessa tidpunkter.
Domstolen anser det osannolikt att någon annan än Kingsley Sarfo chattat med flickan.
Kingsley Sarfos har genom sin försvarare Mikael Sundman tryckt på att flickan egentligen är två år äldre och blivit felregistrerad när hon invandrade till Sverige för en handfull år sedan.
Flickan ska dessutom själv ha uppgivit för flera personer på sociala medier att hon var 16 eller 17 år.
Tingsrätten menar dock att det inte finns några skäl att betvivla flickans ålder, båda hennes föräldrar har vidimerat den inför rätten och hennes födelsebevis har inhämtats.
Flickan medger att hon vid något tillfälle överdrivit sin ålder för främmande personer på nätet – men tingsrätten menar att det avgörande är att hon flera gånger skrivit till Kingsley Sarfo att hon är 14 år.
Därför anses Kingsley Sarfo ha varit fullt medveten om åldern på flickan som åtalet gäller.
Tingsrätten bedömer båda gärningarna som våldtäkt mot barn. Hade åldersskillnaden mellan dem varit mindre och om Sarfo inte varit så drivande i att ha sex skulle det kunnat klassas som det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn.
Men domstolen anser det uteslutet i detta fall.
Tingsrätten menar att straffvärdet för de båda våldtäkterna är tre års fängelse. Eftersom Sarfo kan antas bli avskedad från MFF eller få svårt att på annat sätt fortsätta sin fotbollskarriär sätts inlåsningstiden ned till två år och åtta månaders fängelse.
I straffet ingår tio års utvisning där Sarfo förbjuds att sätta sin fot på svensk mark.
Dessutom döms han att betala 150 000 kronor i skadestånd till flickan.
Domen kan överklagas fram till den 29 juni.
Gå till toppen