Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filip Yifter-Svensson: Skrämmande rasistisk rättsröta

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jag kände en viss mättnad när säsong två av den amerikanska podden "In the dark" dök upp i mitt flöde för några veckor sedan. Vid det här laget har man ju hört en och annan true crime-story om en förmodat oskyldig människa som fallit offer för ett genomkorrupt rättsväsende, inte sällan i någon av USA:s sydstater där folk pratar släpigt och har en medeltida syn på rättskipning.
Den nya säsongen av "In the dark" uppfyller precis allt detta. Det handlar om Curtis Flowers, en afroamerikansk man som dömts och friats för fyra mord i Mississippi – sex gånger om. En skurkaktig vit åklagare försöker med alla medel få honom dömd till döden. Bland annat genom ett intrikat spel där han ser till att juryn är vit och vittnena svarta (och därför mer trovärdiga i jurymedlemmarnas ögon, eftersom svarta antas "hålla ihop"). Men han överträder så många gränser att nästa instans gång på gång ogiltigförklarar rättegången. Och så börjar allt om igen. Sedan 1996 sitter Flowers fast i denna rättsliga limbo.
Den grävande reportern Madeleine Baran och hennes team har lagt ett år på att nysta i fallet, och rullar upp en skrämmande och fascinerande story om rasistisk rättsröta. Nej, ny är den alltså inte. Och det är det som är så sorgligt.
Gå till toppen