Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Snabba ryck för Haaks och landslaget

Nu väntar slutspelet för Sveriges nya popgäng – men det blir utan den EVS-aktuelle passaren Vilma Andersson.

Isabelle Haak, längst till vänster, och hennes blågula kompisar har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden och nu väntar snart nya utmaningar.
Några intensiva veckor är över, gruppsegern försvann i sista matchen men efter ett par dagars vila väntar nya utmaningar.
– Vi har ett ungt lag, så mycket av spelet går upp och ner. Men visst finns här potential, säger Tony Westman, team manager för det svenska damlandslaget.
Redan innan årets landslagssäsong drog igång presenterades den nya satsningen på det här gänget och efter Svenska Olympiska Kommitténs besked – "Vi ska ta oss till OS och slåss om medaljer" – har intresset ökat rejält. Volleybollen har knappast varit bortskämd med någon större publicitet i riksmedia, men nu har damlandslaget – med Isabelle Haak i centrum, förstås – fått väldigt mycket publicitet, både i de olika tv-kanalerna och i många större tidningar. Samtidigt har de blågula tjejerna levererat resultat och även om 2–3-förlusten mot Schweiz, sent i onsdags kväll, innebar att Estland smet förbi var andraplatsen i European League ett fint besked.
– Vi var ju klara för slutspelet redan tidigare, eftersom Sverige ska arrangera, men det var skönt att vi även spelade till oss en plats och att vi visade att vi är förtjänta av den.
Landslagstjejerna får nu några dagar fritt; Isabelle Haak ska till exempel fira sin studentexamen hemma i Ängelholm, men redan på söndag samlas truppen igen. Final Four, slutspelet i Silver European League, avgörs nämligen den 16-17 juni i Nyköping och nu står det klart att Sverige får möta Albanien i den ena semifinalen, medan det blir Estland–Österrike i den andra. Då får Sverige tyvärr klara sig utan den EVS-aktuelle passaren Vilma Andersson.
– Vilma ska ta studenten den helgen och det är klart att det är synd att hon inte kan vara med. Men jag förstår henne, studenten tar man ju bara en gång i livet.
Vilma Andersson har annars gjort flera starka inhopp under gruppspelet, inte minst i segermatchen mot Estland, och Tony Westman berömmer gärna också systrarna Isabelle och Anna Haak. Isabelle har infriat alla högt ställda förväntningar; hennes facit i gruppspelet blev imponerande 6,67 poäng per set, och nu när Alexandra Lazic bestämt sig för att lämna truppen har även Anna Haak tagit ett allt större ansvar.
– Anna har varit jättebra och hon har gått framåt väldigt mycket den senaste tiden. Vi har roterat en del på vänsterkanten, men när det verkligen gäller är det nog Anna som får stå där, kommenterar Tony Westman.
När det gäller Tony Westman själv tackar han för sig efter den här blågula comebacken.
– Ja, jag kommer inte att fortsätta. Det tar för mycket tid och jag blir borta för länge från min familj. Så det går helt enkelt inte.
Fakta

Överlägsen etta i poängligan

Här är de effektivaste spelarna i Silver European League, plus tvåan och trean i Sveriges interna liga:

Isabelle Haak, Sverige 160

Erblira Bici, Albanien 115

Polina Malik, Israel 103

Laura Kuenzler, Schweiz 99

Katharina Holzer, Österrike 91

Monika Jr Chrtianska, Österrike 87

Kertu Laak, Estland 85

Nikolina Maros, Österrike 83

13) Rebecka Lazic, Sverige 55

15) Anna Haak, Sverige 51

Gå till toppen