Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stjärnkocken Anthony Bourdain död

Den kände kocken, världsresenären och matjournalisten Anthony Bourdain är död. Han blev 61 år gammal.

Anthony Bourdain hittades död i Frankrike på fredagen. Arkivbild.Bild: Andy Kropa/AP/TT
Dödsfallet bekräftas av tv-kanalen CNN , som Bourdain arbetade för.
Kocken och matjournalisten Jens Linder, som intervjuade Bourdain 2005, anser att den amerikanske kocken spelade en viktig roll för att förändra restaurangbranschens syn på vilken sorts mat som skulle serveras.
– Han har helt klart varit viktig för att göra matlagningsbranschen mindre fisförnäm. Han var med och påverkade omsvängningen från snobbism till mer rustik mat även på dyra restauranger, säger Jens Linder till TT.
Läs också Anthony Bourdain hittade själen i varje story
Enligt CNN var Bourdain i franska Strasbourg för att spela in ett kommande avsnitt av sitt program "Parts unknown" och han hittades död på sitt hotellrum i morse av sin nära vän, den franske kocken Eric Ripert.
Läs också Middag med Anthony Bourdain
Anthony Bourdain inledde sin kulinariska bana i New York i slutet av 70-talet och han arbetade som allt från diskare till köksmästare i 25 år, bland annat på kända krogen Les Halles. Erfarenheterna samlade han i boken "Kitchen confidential – en kocks bekännelser" från 2000, som blev hans genombrott utanför restaurangköken.
Framgångarna ledde till en karriär som matjournalist och Bourdain blev omtyckt för sina personliga matreportage från jordens alla hörn i program som "No reservations" och "The layover". Det Emmy-prisade "Parts unknown" har sänts på CNN sedan 2013.
Jens Linder säger att Anthony Bourdains program blev som allra bäst när han träffade vanligt folk för att äta och prata om mat. Linder fick själv uppdraget att laga mat åt Bourdain inför deras intervju 2005, något som inledningsvis gjorde honom nervös.
– Jag hade läst hans böcker och där var han ju ganska macho, så jag var lite rädd för att han skulle vara stöddig. Men vi fick jättebra kontakt och han var väldigt ödmjuk och lyssnade uppmärksamt. Han verkade inte speciellt intresserad av att promota sig själv utan var mer nyfiken och väldigt kunnig.
Linder hade på känn att Anthony Bourdain ville ha rejäl mat utan krusiduller. Därför föll valet på dillkött, något som gick hem.
– Efter att vi var klara med intervjun ville han äta upp resterna.
Bourdain var gift två gånger och han lämnar efter sig en 11-årig dotter. På senare tid hade han ett förhållande med den italienska skådespelaren Asia Argento.
Gå till toppen