Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Winefinder

Vinföretaget Winefinder i Helsingborg får ny delägare

Den Stockholmsbaserade vinimportören Enjoy Wine & Spirits köper 30 procent av Helsingborgsbolaget Winefinder som driver nätförsäljning av vin.

Affären ses som ett sätt för Stockholmsföretaget att stärka dess roll på den nordiska marknaden. Partnerskapet anses också skapa möjligheter att kombinera försäljning av mat och dryck genom Enjoys systerföretag, Di Luca & Di Luca. Det senare företaget importerar livsmedel från Italien, med bland annat varumärket Zeta i portföljen.
Winefinder grundades 2005 och säljer vin via e-handel direkt till konsumenter i Norden, primärt Sverige och framför allt inom premiumsegmentet.
Köpeskillingen är inte officiell, men samarbetet med Enjoy väntas ge Helsingborgsbolaget draghjälp i ambitionen att nå fler kundgrupper.
Alex Tengvall är huvudägare i och vd för Helsingborgsbolaget Winefinder.Bild: Glenn Lindberg
– Nu får vi bättre kraft till att bygga vårt varumärke mot mer vanliga vinköpare, utöver konsumenter på fine wine-marknaden, säger Alex Tengvall, huvudägare och vd för Winefinder som han kommer att fortsätta att leda även efter Stockholmbolagets inträde.
På kort sikt ger affären inga personalmässiga förändringar.
– Inledningsvis handlar samarbetet om att vi ska hitta nya kunder; bland annat genom att bredda vårt sortiment och produktutbud inom de segment där vi idag inte är jättestarka. Det finns väldigt mycket för oss att göra inom segmentet viner under 200 kronor flaskan, säger Alex Tengvall.
Av alkoholpolitiska skäl måste företagets vinförsäljning till svenska konsumenter ske från ett annat EU-land, i det här fallet Danmark via dotterbolaget Winefinder ApS.
Således speglar inte den publika redovisningen för bolagets svenska verksamhet Winefinders totala försäljning.
– De siffrorna är ganska ointressanta. De senaste åren har vi på totalen haft en mycket högre omsättning än vad siffrorna visar för vårt svenska AB, och i år räknar vi med att omsätta 80 miljoner kronor, säger Alex Tengvall.
Fakta

Winefinder AB

Säte: Helsingborg. Drivs av danska Winefinder ApS (med försäljning från Danmark) som är ett helägt dotterbolag till Helsingborgsföretaget.

Antal anställda (2016): 13.

Omsättning (2016): 10,8 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto (2016): minus 3,8 miljoner kronor.

Fakta

Enjoy Wine & Spirits

Säte: Stockholm.

Antal anställda (2016): 36.

Omsättning (2016): 463,5 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto (2016): 13,5 miljoner kronor.

Gå till toppen