Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inte fler bränder i maj

Skogsbranden nordväst om Sala blossade upp i tisdags.Bild: Henrik Montgomery/TT
Maj månad präglades av ett rekordvarmt väder och bristen på regn gjorde det extra torrt i skog och mark.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut och varnade för extrem brandrisk och under de senaste veckorna har rapporterats om flera skogsbränder runt om i landet.
Men maj har egentligen inte varit exceptionellt olycksdrabbad, i alla fall inte enligt statistik från SOS Alarm. Antalet inkommande larm om bränder var ungefär desamma som under tidigare år. Faktum är att de snarare var något färre – och det både vad gäller mängd och omfattning.
"Antingen är minnet kort, eller så är vi helt enkelt mer försiktiga vid extrema väderförhållanden", kommenterar Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.
Just nu råder enligt SHMI varning för bränder i skog och mark i så gott som hela landet, utom i fjällen och i Norrbotten.

Fakta: Fler brandlarm i maj 2017

201620172018
Låg:236418411
Medel:1 1861 4341 370
Hög:181215172
Siffrorna visar antalet inkommande 112-samtal om bränder under maj månad. När det gäller omfattning är "låg, medel och hög" baserat på hur operatören bedömer ärendet.
Källa: SOS Alarm
Gå till toppen